"Orice escaladare creată de Rusia este doar decizia Moscovei". Elina Valtonen, ministul de Externe al Finlandei, spune că Occidentul nu trebuie să-şi asume responsabilitatea

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Elina Valtonen, ministrul de Externe al Finlandei, spune că doar Rusia poate decide escaladarea conflictului, dar şi că Occidentul nu are nicio responsabilitate în ceea ce priveşte aşa zisele provocări. 

Ministrul finlandez de externe, Elina Valtonen, susţine că orice escaladare creată de Rusia este doar decizia Moscovei şi Occidentul nu trebuie să-şi asume responsabilitatea în ceea ce priveşte o aşa-numită "provocare".

"Cred că Occidentul trebuie să înţeleagă - şi facem totul în acest sens - că escaladarea, dacă are loc, este decizia Rusiei. Şi nicio acţiune pe care o întreprindem aici nu implică vreun fel de escaladare şi cu atât mai mult nu o justifică" - a afirmat Valtonen, într-un interviu acordat Agenţiei RBC-Ucraina.

Ministrul de externe al Finlandei a clarificat că există oameni care cred că Occidentul "nu ar trebui să provoace Rusia". "Astfel, înţelegem că există o anumită îngrijorare, mai ales dacă eşti puţin mai departe de graniţa cu Rusia şi eşti obişnuit cu politica tradiţională faţă de aceasta. Desigur, acest lucru s-a schimbat semnificativ în ultimul an şi jumătate" - a subliniat ministrul.

Occidentul a încercat să coopereze cu Rusia, dar "la ce a dus acest lucru?"

Totodată, Valtonen a adăugat că poziţia Finlandei este că Rusia este responsabilă pentru acţiunile sale, iar aceste acţiuni nu respectă dreptul internaţional şi ruşii sunt cei care comit aceste acţiuni şi crime teribile. "De aceea, noi, cei din Vest, nu ar trebui să ne asumăm responsabilitatea pentru acest lucru. Desigur, suntem responsabili pentru acţiunile noastre, dar nu există nimic care să justifice acţiunile Rusiei în această direcţie din ultimele luni sau ultimii ani" - a precizat diplomatul.

Valtonen a amintit că, în ultimii 20 de ani, Occidentul a încercat să includă Rusia în diferite tipuri de cooperare. "Au fost atât de multe încercări la nivel politic, precum şi în comerţ şi economie... Şi la ce a dus acest lucru? Nu am reuşit să prevenim prima ocupare Crimeii şi, apoi, invazia rusă a Ucrainei" - a conchis ministrul finlandez de externe, conform Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel