Președintele Societății Astronomice Române de Meteori, Valentin Grigore, a explicat originea probabilă a „meteoritului" care ar fi căzut recent în Iași.
Președintele Societății Astronomice Române de Meteori, Valentin Grigore, a explicat originea probabilă a „meteoritului" care ar fi căzut recent în Iași, pentru Digi 24.
„Părerea noastră este că nu putem vorbi despre un corp venit din afara Pământului. În ceea ce vedem noi pe imagini este specific zgurii. Acum trebuie să spun câteva elemente. Un meteoroid, așa se numește el când circulă în afara Pământului în sistemul solar, intră în atmosfera terestră cu o viteză între 17 și 70 de kilometri pe secundă, iar, în urma arderii, cel mai jos la vreo 30 km el se stinge, fiindcă nu mai poate să ardă, și cade pe Pământ din cauza atracției gravitaționale.
Ceea ce vedem noi și structura aceasta nu sunt specifice unui meteorit. Un meteorit, chiar dacă ar proveni dintr-o cometă cu o densitate mai mică, nu poate fi atât de fragil încât să îl ții în mână și să rupi bucățele din el. Deci nu există așa ceva, părerea noastră este că nu este de origine extraterestră, ci pur și simplu vorbim de o zgură", a explicat președintele SARM.
„Acum rămâne de văzut circumstanțele în care a fost găsit, pentru că am văzut niște informații care se contrazic. La un moment dat, am auzit că acest corp a căzut efectiv, după care s-a auzit la o secundă, două, și bubuitura. Este imposibil, pentru că undeva la 30 km unde se stinge, cunoscând viteza sunetului care este de 3-4 ori mai mare decât viteza de cădere a acestui rest, nu este posibil ca întâi să cadă respectivul corp și apoi să se audă și bubuitura. Sunt contradicții foarte mari, iar părerea noastră este că nu provine din spațiu cosmic, ci pur și simplu a fost găsit un rest de zgură. Primim sesizări și în 99,9% cazuri nu vorbim despre meteori, ci pur și simplu resturi găsite de diverse persoane și raportate ca fiind posibili meteoriți", a continuat Valentin Grigore.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu