Originile etiopiene ale cafelei arabica, dezvăluite de un studiu genetic

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Află mai multe despre descoperirea oamenilor de știință cu privire la originile cafelei arabica.

Genomul cafelei arabica a fost descifrat de oamenii de știință care au ajuns până la originile acesteia, o încrucişare naturală între alte două specii de cafea, produsă în urmă cu între 610.000 şi un milion de ani, în pădurile din Etiopia.

Această specie de cafea este mai veche decât specia noastră, Homo sapiens, apărută în Africa în urmă cu aproximativ 300.000 de ani, conform constatărilor.

Genomurile a 39 de soiuri de cafea arabica au fost secvenţiate de cercetători, inclusiv cele ale unui specimen din secolul al XVIII-lea. Scopul a fost de a crea genomul de cea mai bună calitate de până acum al speciei, denumită științific Coffea arabica.

O regiune specifică din genom care ar putea fi esenţială pentru reproducerea sau aplicarea tehnicilor de inginerie genetică în vederea creşterii rezistenţei la boli a fost descoperită, de asemenea, de oamenii de știință.

”Arabica este una dintre cele mai importante culturi de bază din lume, constituind o mare parte din economiile agricole ale ţărilor în care este cultivată”, a declarat biologul specializat în evoluţia plantelor Victor Albert de la Universitatea din Buffalo, New York, unul dintre conducătorii studiului publicat săptămâna aceasta în jurnalul ştiinţific Nature Genetics.

”Ea reprezintă o parte importantă a mijloacelor de trai ale micilor actori locali, nefiind cultivată şi exploatată doar de marile companii. Cafeaua este o sursă bogată de antioxidanţi şi, bineînţeles, de cofeină - care mă ajută pe mine şi pe restul lumii să rămânem treji”, a adăugat Albert.

Ascensiune și declin

Odată cu încălzirea şi răcirea climei, populaţia speciei de cafea arabica a cunoscut ascensiunea, dar şi declinul de-a lungul mileniilor, a mai demonstrat cercetarea.

Cultivată pentru prima dată de locuitorii din Etiopia şi Yemen, cafeaua arabica s-a răspândit ulterior în întreaga lume.

”Cafeaua şi omenirea sunt strâns legate de-a lungul istoriei. În multe state producătoare, cafeaua arabica reprezintă mai mult decât o cultură agricolă, ea face parte din cultura şi din tradiţia ţărilor”, a declarat Patrick Descombes, expert în genomică la Nestle Research şi profesor la Institutul Federal Elveţian de Tehnologie (EPFL), de asemenea conducător al studiului.

Potrivit constatărilor, cafeaua arabica prezintă o diversitate genetică scăzută din cauza unui istoric de consangvinizare şi a dimensiunii reduse a populaţiei sale.

Specia, sensibilă la dăunători şi boli, poate fi cultivată într-un număr limitat de localităţi în care condiţiile climatice sunt favorabile, iar ameninţarea unor boli este mai redusă.

Cercetarea ”deschide calea către noi abordări de creştere”, care vor duce ”la dezvoltarea de noi soiuri cu rezistenţă îmbunătăţită la boli, la schimbările climatice şi cu noi calităţi” în ceea ce priveşte aroma, a precizat Descombes.

Se estimează că sunt consumate zilnic 2,25 miliarde de ceşti de cafea, fiind una dintre cele mai consumate băuturi din lume. De asemenea, este una dintre cele mai tranzacţionate mărfuri. Cafeaua arabica reprezintă majoritatea producţiei mondiale de cafea.

Formată din două specii

Cafeaua arabica s-a format ca urmare a unei hibridizări naturale între două specii, Coffea canephora şi Coffea eugenioides, conform cercetărilor. Specia canephora se numeşte cafea robusta, al cărei genom a fost secvenţiat în 2014.

Robusta este folosită de obicei sub formă de cafea instant, în timp ce arabica este considerată o cafea cu aromă superioară, fiind apreciată în general pentru gustul său mai echilibrat şi mai fin. Specia robusta este originară din pădurile din Africa ecuatorială.

”Robusta este cunoscută şi pentru că este destul de rezistentă la principalii dăunători şi boli ale cafelei - de aici şi numele său robusta, de la robust”, a spus Descombes.

Specia de cafea eugenioides creşte în Kenya la altitudini mari.

Specimenul din secolul al XVIII-lea secvenţiat în cadrul studiului provine dintr-un eşantion păstrat la Londra, folosit de naturalistul suedez Carl Linnaeus pentru a denumi specia Coffea.

”Am reuşit să-i secvenţiem genomul şi, de fapt, am descoperit că acesta nu e prea apropiat de varietăţile cultivate în prezent”, a notat Victor Albert, conform agenției Reuters, citată de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel