Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a reacționat în urma interzicerii exporturilor de cereale dată de Ordonanța Militară nr. 8.
Produsele procesate incluse pe lista produselor agroalimentare pentru care a fost interzis exportul pe perioada stării de urgenţă ar putea fi eliminate la începutul săptămânii viitoare, a declarat, sâmbătă, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
"O să corectăm partea această din ordonanţă (Ordonanţa militară nr.8), putem modifica anexa, dacă efectul nu este cel scontat. Noi am stopat exporturile pentru cereale şi produse agroalimentare pentru a ne asigura că sunt suficiente stocuri pentru populaţie, dar, repet, interdicţia se referă doar la spaţiul extracomunitar. O să vedem care este impactul până luni (13 aprilie n.r.) şi o să dăm o altă ordonanţă prin care o să scoatem din listă, eventual, punctul 11, care conţine produse procesate. Săptămânal putem corecta câte ceva, în funcţie de evoluţia stocurilor. Vrem să monitorizăm foarte atent, astfel încât tot ce ne trebuie să rămână în ţară", a explicat Adrian Oros.
Ministrul Agriculturii a precizat că unii agenţi economici au fost afectaţi de sistarea exporturilor de cereale, dar, în funcţie de contractele ferme de export pe care le aveau în derulare şi de dimensiunea pierderilor, aceştia ar putea fi despăgubiţi.
"Cu siguranţă că unii agenţi economici au fost afectaţi, mai ales traderii. Ne interesează şi acest lucru, dar în primul rând ne interesează să fim siguri că există alimente de bază în România. Pe cei care au fost afectaţi o să încercăm să-i despăgubim. Vom vedea câţi dintre ei au avut contracte ferme de export, pentru că până acum nu am avut această evidenţă. Luni o să avem exact dimensiunea pierderilor acestor companii, care sunt companiile, care este volumul de marfă, dacă sunt probleme că au întârziat două-trei zile, iar dacă lucrurile sunt foarte grave o să dăm drumul. Până acum noi nu am avut siguranţa că datele pe care le primeam de la agenţii economici, atunci când ceream aceste date, pentru a face o monitorizare erau cele corecte şi nici nu era o prevedere legală care îi obliga. Noi ne-am bazat pe buna credinţă a agenţilor economici. O să vedem evoluţia stocurilor şi în funcţie de acest lucru vom lua decizia care dintre produse vor dispărea de pe această anexă. Noi trebuie să ne asigurăm că există rezerve suficiente pentru populaţie şi pentru furajele animalelor până la noua recoltă", a explicat ministrul Agriculturii, citează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu