Oscar Pistorius, eliberat condiționat. Fostul campion paralimpic o împușcase mortal pe iubita sa, de Ziua Îndrăgostiţilor

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Fostul star paralimpic Oscar Pistorius va fi eliberat condiționat din închisoare vineri, după aproape 11 ani de detenție pentru uciderea iubitei sale, Reeva Steenkamp, conform informațiilor furnizate de Reuters.

Pistorius a împușcat mortal-o pe Steenkamp, de Ziua Îndrăgostiților, în anul 2013.

Inițial, în 2014, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru ucidere din culpă, dar Curtea Supremă de Apel l-a considerat vinovat de crimă la sfârșitul anului 2015, după un apel al procurorilor.

Ulterior, în 2016, a fost condamnat din nou la șase ani de închisoare, o pedeapsă mult mai mică decât minimul de 15 ani cerut de procurori.

În 2017, pedeapsa sa pentru crimă a fost majorată la 13 ani și cinci luni, de către Curtea Supremă, care a considerat că pedeapsa inițială de șase ani a fost prea indulgentă.

Ce se va întâmpla cu Pistorius după eliberare?

Pistorius, cunoscut și sub numele de "Blade Runner" datorită protezelor sale din fibră de carbon, a devenit eligibil pentru eliberarea condiționată în martie 2023, după ce a executat jumătate din pedeapsa de 13 ani și cinci luni pentru crimă.

El a fost eliberat condiționat la 24 noiembrie 2023, iar această decizie va intra în vigoare la 5 ianuarie 2024.

Departamentul Serviciilor Corecționale din Africa de Sud (DCS) a declarat în noiembrie că Pistorius își va ispăși restul pedepsei în cadrul sistemului de corecție comunitar al țării.

El va fi supus supravegherii DCS și va trebui să respecte condițiile eliberării condiționate până la expirarea pedepsei în decembrie 2029.

Un agent de monitorizare îi va fi desemnat și trebuie informat în cazul în care Pistorius își schimbă locul de muncă sau de trai.

Ca parte a condițiilor impuse, Pistorius va trebui să participe la programe privind violența de gen și să continue terapia pentru gestionarea furiei, a declarat un avocat al familiei Steenkamp imediat după eliberarea sa condiționată.

Se preconizează că va locui în Pretoria.

Ce a determinat eliberarea sa anticipată?

Comisia de eliberare condiționată a luat în considerare mai mulți factori, cum ar fi natura infracțiunii, riscul de recidivă, comportamentul în închisoare, starea sa fizică și psihică și potențialele amenințări la care s-ar putea expune după eliberare.

Înainte de eliberarea condiționată, Pistorius a participat și la programul de justiție restaurativă - un sistem introdus după apartheid pentru a aborda infracțiunile din acea perioadă într-un mod participativ și reconciliator.

Acesta se bazează pe practicile culturilor indigene dinaintea colonizării europene a Africii de Sud, cu scopul de a facilita întâlniri între părțile implicate într-o infracțiune pentru a găsi soluții, mai degrabă decât a sancționa doar infractorii.

Un element esențial al acestui program este dialogul între victimă și infractor, care permite părților implicate să încerce să găsească o soluție pentru situația creată. Participarea la acest program este voluntară.

Pistorius a fost mutat la o închisoare mai aproape de familia Steenkamp la sfârșitul anului 2021, înainte de discuțiile de reconciliere care au vizat posibila lui eliberare anticipată.

El și tatăl victimei, Barry Steenkamp, au participat la dialogul victimă-infractor la data de 22 iunie 2022.

Care a fost reacția la eliberarea sa anticipată?

Avocatul familiei Steenkamp a declarat în noiembrie că nu a fost surprins de decizia de eliberare condiționată, dat fiind că Pistorius a executat o parte din pedeapsă.

Înainte de ședința de eliberare condiționată, mama Reevei Steenkamp, June, a exprimat îngrijorări cu privire la reabilitarea lui Pistorius. Cu toate acestea, ea nu s-a opus eliberării lui.

După eliberare, June Steenkamp a lăudat eforturile comisiei de eliberare condiționată pentru implicarea victimelor în proces.

Nici avocatul lui Pistorius, nici familia acestuia nu au făcut niciun comentariu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel