Oscar Pistorius, eliberat condiționat la 11 ani după ce și-a ucis iubita

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Oscar Pistorius, fostul star paralimpic sud-african, a fost eliberat condiționat vineri, la aproape 11 ani după ce și-a ucis iubita, Reeva Steenkamp, într-o crimă care a șocat lumea întreagă, scrie Reuters.

Pistorius - poreclit "Blade Runner" datorită picioarelor sale protetice din fibră de carbon - a împușcat mortal modelul în vârstă de 29 de ani, Reeva Steenkamp, prin ușa încuiată a băii, în Ziua Îndrăgostiților din 2013.

El a afirmat în repetate rânduri că a confundat-o pe Steenkamp cu un intrus când a tras patru focuri de armă în baia casei sale din Pretoria, și a inițiat multiple apeluri împotriva condamnării sale pe această bază.

Într-o declarație distribuită de avocatul familiei Steenkamp vineri, mama lui Reeva, June, a spus: "Nu poate exista niciodată dreptate dacă persoana iubită nu se întoarce, și nici o perioadă de detenție nu o va aduce pe Reeva înapoi."

"Noi, cei rămași în urmă, suntem cei care trăiesc o sentință pe viață", a spus June Steenkamp, adăugând că singura ei dorință este să trăiască în pace după eliberarea condiționată a lui Pistorius.

Pistorius, în vârstă de 37 de ani acum, a petrecut aproximativ opt ani și jumătate în închisoare, plus șapte luni sub arest la domiciliu, înainte de a fi condamnat pentru crimă. Un comitet de eliberare condiționată în noiembrie a decis că poate fi eliberat după ce a executat mai mult de jumătate din sentință.

Departamentul pentru servicii corecționale din Africa de Sud a declarat că Pistorius a devenit "un condamnat eliberat condiționat, efectiv începând cu 5 ianuarie 2024" și că se află acum acasă, fără a specifica unde.

Un oficial de monitorizare îl va supraveghea până la expirarea sentinței sale în decembrie 2029, și pe care Pistorius va trebui să-l informeze dacă caută oportunități de angajare sau se mută la o nouă adresă.

Preblema violenței de gen

Pistorius va fi, de asemenea, obligat să continue terapia de gestionare a furiei și să participe la ședințe despre violența de gen, ca parte a condițiilor sale de eliberare condiționată, a declarat familia Steenkamp.

June Steenkamp a declarat că condițiile impuse de comitetul de eliberare condiționată au confirmat convingerea sa în sistemul de justiție din Africa de Sud, deoarece transmit un mesaj clar că violența de gen este tratată cu seriozitate.

Dar o organizație locală pentru drepturile femeilor a spus că cazul Pistorius arată lipsa de responsabilitate pentru agresori și lipsa de justiție adecvată pentru victimele violenței în țară.

"Vorbim despre viața unei persoane care a fost luată... Faptul că cineva poate ieși liber opt ani mai târziu ne spune că nu este chiar așa de grav", a declarat purtătorul de cuvânt al organizației Women For Change, Bulelwa Adonis, pentru Reuters.

Adonis a spus că în medie 12 femei sunt ucise în Africa de Sud în fiecare zi.

În timp ce unii africani consideră pedeapsa lui Pistorius prea indulgentă, alții cred că și-a ispășit pedeapsa.

"Lăsați-l pe om să meargă acasă, și-a făcut timpul, și amintiți-vă, este și vorba despre reintegrarea înapoi în societate", a declarat Kefentse Botolo, în vârstă de 42 de ani, rezident din Pretoria, pentru Reuters.

Media locală se așteaptă ca Pistorius să locuiască la casa unchiului său Arnold dintr-un cartier bogat din Pretoria, unde vineri un grup de reporteri s-a adunat în fața porții.

Un purtător de cuvânt al departamentului de servicii corecționale a declarat că Pistorius a fost lăsat dimineața "la o intrare necunoscută pentru toată lumea", dar nu a confirmat unde.

Avocatul său nu a răspuns imediat la mesaje sau apeluri telefonice pentru a comenta.

De la star paralimpic la ucigaș condamnat

Pistorius a fost odată mândria lumii sportului și o voce pionieră pentru sportivii cu dizabilități, pentru care a militat să fie lăsat să concureze alături de participanții cu abilități normale la evenimente sportive majore.

În august 2012, cu câteva luni înainte de a-și împușca prietena, Pistorius a devenit primul dublu amputat care a concurat la Jocurile Olimpice de la Londra, unde a ajuns în semifinalele de 400 de metri.

A câștigat două medalii de aur la Jocurile Paralimpice.

El a fost închis inițial pentru cinci ani în octombrie 2014 pentru omucidere din culpă de către un tribunal superior. După ce procurorii săi au făcut apel la acea hotărâre, Curtea Supremă de Apel l-a găsit vinovat de crimă în decembrie 2015. Dar a primit doar șase ani când a fost condamnat în iulie 2016, în ciuda argumentelor procurorilor pentru o pedeapsă minimă de 15 ani.

Apoi, în noiembrie 2017, Curtea Supremă de Apel i-a dublat sentința la 13 ani și cinci luni, descriind sentința sa anterioară ca fiind "șocant de indulgentă".

Pistorius s-a întâlnit cu tatăl Reevei, Barry Steenkamp, în 2022, într-un "dialog victim-agresor", parte integrantă a sistemului de justiție restaurativă al Africii de Sud.

Bazată parțial pe modul în care culturile indigene tratau crimele mult înainte ca europenii să colonizeze Africa de Sud, justiția restaurativă își propune să găsească închiderea pentru părțile afectate într-o crimă, în loc să pedepsească doar agresorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel