Reprezentanţi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi ai Consiliului Europei au cerut joi Rusiei să nu mai atace lăcaşe de cult şi locuri cu semnificaţie religioasă din Ucraina.
Publicitate
Într-un comunicat comun, cele două organizaţii au deplâns victimele războiului şi situaţia a milioane de ucraineni nevoiţi să se refugieze după invazia rusă.
Ca structuri angajate în promovarea dialogului paşnic, "facem apel la Rusia să înceteze distrugerea siturilor religioase şi a lăcaşelor de cult, care este o crimă împotriva umanităţii, la fel ca şi uciderea nediferenţiată a zeci de mii de civili", arată declaraţia, potrivit Agerpres.
"Suntem consternaţi de distrugerea siturilor religioase şi a lăcaşelor de cult: biserici, sinagogi şi moschei. Acestea sunt vitale pentru diferitele comunităţi religioase din ţară, mai mult ca oricând pe timp de criză", citează în continuare dpa.
Oficialităţile de la Kiev estimează că în războiul declanşat de Rusia au fost distruse circa 60 de biserici şi alte lăcaşe de cult.
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) constată încălcări flagrante ale drepturilor omului din partea trupelor ruse de la invazia lor în Ucraina în 24 februarie, declarându-se "consternată" de miile de răniţi şi morţi din cauza conflictului, potrivit unui raport publicat miercuri şi citat de AFP.
"Dacă o evaluare detaliată nu a fost posibilă, misiunea a găsit cazuri clare de încălcări de către forţele ruse în ceea ce priveşte comportamentul lor în cursul ostilităţilor", scriu cei trei autori ai documentului de 100 de pagini, prezentat în Consiliul permanent al OSCE, cu sediul la Viena.
Aceştia evocă numeroase atacuri asupra unor "spitale, case şi clădiri rezidenţiale, proprietăţi culturale, şcoli, infrastructuri de apă şi de electricitate", care ar fi putut fi evitate.
"Pare clar că zeci de mii de imobile au fost avariate sau distruse cu efecte dezastruoase directe şi indirecte asupra civililor", denunţă misiunea.
Dacă Rusia şi-ar fi respectat obligaţiile în materie de drept internaţional după invadarea Ucrainei în 24 februarie, "numărul de civili ucişi şi răniţi ar fi fost semnificativ mai mic", se menţionează în raportul citat, în care este invocat în special asediul oraşului Mariupol, port strategic din sud-estul Ucrainei.
Niciun bilanţ recent al victimelor civile ale războiului nu este deocamdată disponibil, dar numărul morţilor depăşeşte probabil la 10.000, apreciază membrii misiunii.
OSCE a mandatat în martie această misiune independentă, care se sprijină pe probe colectate la faţa locului din multiple surse oficiale, provenind de la organizaţii neguvernamentale sau organe de anchetă.
Rusia a refuzat să coopereze în procesul iniţiat în cadrul aşa-numitului mecanism "de la Moscova", considerându-l "în mare parte depăşit şi redundant".
Experţii OSCE menţionează de asemenea "probe credibile" privind torturi şi tratamente degradante.
Potrivit raportului, "asasinate ţintite, dispariţii forţate sau răpiri de civili" intră "aparent" în categoria "crime împotriva umanităţii".
Misiunea OSCE constată de asemenea "încălcări şi de partea ucraineană", afirmând că este "în special preocupată de modul în care sunt trataţi prizonierii de război". "Cu toate acestea, încălcările comise de Federaţia Rusă sunt mult mai importante prin natura şi anvergura lor", subliniază misiunea OSCE.
Experţii şi-au încheiat raportul înainte de descoperirea a numeroase cadavre la începutul lunii aprilie la Bucea, într-o suburbie a Kievului. Atrocităţile "necesită anchete naţionale şi internaţionale la faţa locului", subliniază reprezentanţii organizaţiei paneuropene.
OSCE, înfiinţată în 1975, în plin Război Rece, pentru a favoriza dialogul Est-Vest, a avut iniţiative similare în 2018 pentru a examina crimele din Cecenia împotriva persoanelor LGBT+ şi, în 2020, în urma alegerilor frauduloase şi a represiunii care a urmat în Belarus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu