Un dosar penal a fost înregistrat pe rolul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, la sesizarea reprezentanţilor Institutului ''Elie Wiesel'', în cazul osemintelor umane găsite în urma săpăturilor arheologice efectuate în localitatea ieşeană Vulturi.
Un dosar penal a fost înregistrat pe rolul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, la sesizarea reprezentanţilor Institutului Elie Wiesel, în cazul osemintelor umane găsite în urma săpăturilor arheologice efectuate în localitatea ieşeană Vulturi, comuna Popricani, în apropierea locului în care în urmă cu 9 ani a fost găsită o groapă comună.
"Pe rolul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, la sesizarea reprezentanţilor Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect descoperirea, la data de 29 iunie 2019, în satul Vulturi, comuna Popricani, judeţul Iaşi, a mai multor oseminte umane, extrase din sol pe parcursul unei activităţi de cercetare arheologică, în proximitatea zonei în care, în anul 2010 a fost descoperită o groapă comună. La data de 30 iunie 2019, procurorii militari au dispus delimitarea perimetrului de protecţie a zonei şi de asanare a zonei de elementele de muniţie, fiind descoperite o grenadă şi un proiectil de mortier de 82 mm, în stare de funcţionare. Precizăm, de asemenea, că s-a dispus asigurarea zonei cu un post de pază permanent de către lucrătorii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Iaşi, iar cercetările se derulează în continuare", a informat Ministerul Public.
La sfârşitul lunii octombrie 2010, un grup de arheologi de la Institutul de Istorie "A. D. Xenopol" Iaşi a descoperit mai multe schelete umane într-o groapă comună în zona numită "Valea Climoaiei" din comuna Popricani. Săpăturile arheologice efectuate la acea vreme au scos la suprafaţă cranii dar şi alte rămăşiţe umane, gloanţe, fragmente de obuz. Ulterior, osemintele descoperite în groapa de la Popricani au fost duse la Institutul de Medicină Legală din Iaşi pentru efectuarea unei expertize antropologice, pentru a stabili vechimea acestora, sexul, vârsta şi care au fost cauzele deceselor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu