EXCLUSIV  Osteoporoza, boala ”care nu mi se poate întâmpla mie”, dar a cărei apariție poate fi prevenită. Gindrovel Dumitra: ”De asta ne e cel mai teamă”. Poate evolua spre deces

În 20 octombrie este marcată Ziua Internațională de Luptă împotriva Osteoporozei, o boală despre care mulți pacienți spun ”nu mi se poate întâmpla mie”, dar care încă dă fiori medicilor. Și totuși, dacă există un minim risc? Totul poate fi prevenit simplu, încă din cabinetul medicului de familie, figura cea mai familiară din sistemul medical. 

Doctor Gindrovel Dumitra, medic primar medicină de familie și instructor formator pentru Medicină de Familie (MF) a vorbit, pentru DCMediaGroup, în contextul conferinței ”Traseul pacientului cu osteoporoză – de la prevenție la management de excelență”, cu ocazia Zilei Internaționale de Luptă împotriva Osteoporozei (20 octombrie 2022).

Teama cea mai mare a medicilor

În acest context, medicul Gindrovel Dumitra a spus că ”rolul medicului de familie apare înainte ca pacientul să devină unul cu osteoporoză”. El a explicat că se referă la măsurile care pot fi luate pentru prevenirea apariției osteoporozei. ”Trebuie să spun că, într-adevăr, avem pacienți - mai ales paciente, care, după o anumită vârstă, dezvoltă un anumit nivel de osteoporoză. Apariția acestei boli poate fi prevenită, depistată precoce și tratată în cazul în care ea apare, astfel încât să împiedicăm apariția complicațiilor, în special fractura unui os patologic, care devine invalidantă. De asta ne e cel mai mult teamă” a spus medicul, care a subliniat că prevenția poate fi primară, secundară și terțiară pe acest sector. 

La nivel de prevenție primară, conform medicului primar MF, se face consiliere cu pacienții care se află la risc. ”Există mai multe scoruri care pot ajuta medicul de familie ca, precoce, să aibă o discuție cu pacientele aflate în jurul vârstei de menopauză pe de o parte, dar și cu cei care au afecțiuni endocrine care duc, în final, la apariția osteoporozei chiar mai devreme” a declarat Gindrovel Dumitra. 

Există șanse de remisiune

În cazul prevenției secundare, pe lângă scorurile aplicate, apare și necesitatea efectuării unor investigații ”care să evidențieze precoce apariția osteoporozei, astfel încât tratamentul să poată fi aplicat în stadii în care, pe lângă oprirea evoluției bolii, putem să avem chiar și o remisiune”. 

Oamenii din mediul rural, acces îngreunat la investigații și tratament

Cu privire la pacienții care au deja instalată boala, ”lucrurile sunt un pic mai complicate” spune Gindrovel Dumitra: ”Marea majoritate a medicamentelor pentru osteoporoză se eliberează pe bază de scrisoare medicală, iar posibilitățile de investigație există doar în centrele mari, de obicei în localitățile reședință de județ și foarte puțin în mediul rural”.

”Ei bine, în mediul rural, lucrurile sunt foarte delicate” afirmă medicul, care explică că, în primul rând, nu există percepția riscului dezvoltării unei asemenea boli. Când apar primele semne și simptome, ”deja vorbim de apariția unor elemente dificil de îndreptat terapeutic”

Gindrovel Dumitra consideră că, în acest moment, la nivelul medicinei de familie, se poate face foarte puțin, ”dovadă stând apariția unui număr destul de important de cazuri în forme avansate”, dar și ”a unor pacienți care au o fractură post-patologică, în special de col femural, care, culmea, în secolul nostru, poate avea evoluție către deces”.

”De obicei, pacienții ne spun ”mie nu mi se poate întâmpla”” afirmă medicul de familie. Gindrovel Dumitra atenționează că este nevoie de un program organizat de screening. ”Acum, indicele FRAX este aplicat în anumite cabinete medicale și doar într-un mod cât se poate de oportunist” subliniază el, în acest context. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel