Ucrainenii acuză Rusia că ar fi furat oţel în valoare de peste 600 milioane de dolari de la începutul războiului.
Directorul celei mai mari companii ucrainene producătoare de oţel, Metinvest, a acuzat Rusia că ar fi furat metal în valoare de mai mult de 600 de milioane de dolari din porturile şi uzinele ucrainene. Iuri Rijenkov a vorbit cu un redactor BBC.
Asediul combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol a devenit unul dintre momentele definitorii ale invaziei ruseşti din Ucraina. 300 de lucrători şi 200 dintre rudele lor au fost ucişi înainte de capitularea soldaţilor şi civililor care se adăposteau acolo.
În combinat în portul din apropiere a rămas o cantitate de oţel brut şi finit în valoare de peste 600 de milioane de dolari. Iuri Rijenkoz a spus că o parte din acel oţel aparţinea Marii Britanii şi altor clienţi europeni, însă întreaga cantitate a fost transportată în Rusia, Asia şi Africa pentru a fi vândută. Metinvest produce aproape 40% din oţelul ucrainean, scrie Rador.
Detaliile despre acordul în curs de dezvoltare, intermediat de Națiunile Unite și Turcia cu Rusia și Ucraina, nu au fost încă divulgate.
Acordul va fi semnat vineri dimineață, la Istanbul, a declarat Direcția de Comunicații a Turciei. Cu toate acestea, sunt așteptate mai multe discuții înainte de semnarea acordului, a avertizat un înalt oficial ucrainean.
”În urma negocierilor se poate semna un document, care va conţine obligaţiile părţilor privind operarea în siguranţă a rutelor de export din Marea Neagră”, a declarat joi seară Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei.
Nikolenko a subliniat că delegația ucraineană ”va sprijini doar acele decizii care vor garanta securitatea regiunilor sudice ale Ucrainei, pozițiile puternice ale Forțelor Armate ucrainene în Marea Neagră și exportul în siguranță a produselor agricole ucrainene pe piețele mondiale".
Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a călătorit joi la Istanbul pentru a lucra la facilitarea accesului la produsele alimentare ucrainene și rusești.
Potrivit CNN, părțile au căutat să ajungă la un ”acord care să permită ca alimente și îngrășăminte ucrainene și rusești să ajungă pe piețele globale”, potrivit purtătorului de cuvânt Farhan Haq.
În vremuri normale, Ucraina, cunoscută drept unul dintre coșurile de pâine ale globului, ar exporta aproximativ trei sferturi din cerealele pe care le produce.
Potrivit datelor Comisiei Europene, aproximativ 90% din aceste exporturi au fost expediate pe mare, din porturile Ucrainei de la Marea Neagră. Rusia blochează în prezent accesul maritim în acele porturi, ceea ce înseamnă că milioane de tone de cereale ucrainene nu pot fi exportate în numeroasele țări.
Între perturbarea producției agricole ucrainene și blocarea exportului de produse rămase, războiul Rusiei în Ucraina ar putea împinge 49 de milioane de oameni în condiții de foamete, a avertizat ONU luna trecută. CITEŞTE AICI CONTINUAREA
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News