Otilia Sava, fost secretar de stat în MApN, a venit cu o veste proastă după mișcarea făcută de Guvernul Cîțu.
”Voi scrie și eu noaptea, așa cum scrie si Guvernul Câțu ordonanțe. #NoapteaCaHoții se întoarce și fură din buzunarele și așa găurite ale militarilor români. Noaptea trecută, premierul a hotărât ca de la 1 ianuarie 2021 să înghețe cuantumul soldelor de bază/soldelor funcției de bază de care beneficiază militarii români, la nivelul acordat in luna decembrie 2020. Înghețarea soldelor a fost decisă prin derogare de la Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, lege care le-ar fi adus soldaților și gradaților profesioniști o creștere de aproximativ 200 - 300 ron.
După ședința de guvern de noaptea trecută, premieru a declarat: "În acest moment analizăm dacă legea în vigoare este eficientă, privind salariile din domeniul public, că au apărut tot felul de anomalii şi excepții în momentul în care această lege a fost aprobată. Vom face o analiză amplă, vom veni cu rezultatele, iar, până atunci, veniturile angajaților se mențin la nivelul anului 2020, decembrie 2020. Deci veniturile angajaților din sectorul public, atât central, cât şi local se mențin la nivelul venitului din decembrie 2020, până la momentul în care vom avea o analiză asupra efectelor şi implicațiilor legii salarizării, a acelor excepții care au tot apărut şi așa cum a fost ea modificată si aplicată greșit, spun eu, în ultimii ani."
Domnule Prim Ministru, una dintre excepțiile pe care trebuie s-o eliminați din salarizarea in sistemul militar este sporul de până la 50% care se acordă pentru merite deosebite. Așa numitul Oscar, de care beneficiază generalii, ofițerii superiori și preferații acestora. Niciodată soldații și gradații profesioniști, indiferent de meritele lor deosebite. Si pentru că a venit vorba de meritele deosebite ale corpului SGP, sunt militarii pe care i-ați văzut in stradă pe parcursul celui mai greu an, la sfârșitul căruia sperau să le fie răsplătiți pentru serviciul adus țării. Răsplata guvernului i-a înghețat, de-a dreptul, cu atât mai mult cu cât ministrul care ar trebui să le poarte de grijă este un militar.
O armată este puternică prin spiritul ei. Armata Română a dovedit solidaritate, dăruire și sacrificiu pe parcursul unui an în care trebuia să învățăm că supraviețuirea într-o criză ține exclusiv de bunul mers al celor mai importante instituții. Militarii n-au cerut sporuri pentru serviciile pe care le-au adus Guvernului. Nici măcar spor de rușine pentru faptul că au fost scoși pe străzi cu arme și tancuri când aveam sub 100 de cazuri de Coronavirus pe zi. Dar nu se așteptau nici să nu-și primească drepturile stabilite prin lege, care se adăugau abia perceptibil la soldele lor meschin de modeste.Militarii români nu au sindicate care să se bată pentru drepturile lor. Au un ministru care ar trebui să le asigure decență, demnitate și un moral ridicat. Un ministru care ar fi trebuit să-și depună demisia instant în fața unei asemenea umilințe la care sunt supuși camarazii lui. Un ministru care trebuia să vina cu solutia taierii sporurilor de 50% inainte sa taie 200 de lei de la cei mai amărâți purtători de armă. Pentru că este criză, și atunci când ne este greu ar trebui să fim solidari.
Dar de ce să-i superi pe prietenii tăi când poți să tai în carnea celor care n-au voie să vorbească? Am auzit tot anul un intreg cor de politicieni care au urcat în slăvi armata și contribuția ei la gestionarea pandemiei. Apoi ii auzeam pe militari spunând pe forumul lor că vor fi primii executați și uitați când puterea se va vedea cu voturile în căruță. Și am ajuns după Crăciun, când militarii au înțeles limpede că vor îngheța mai departe în bocancii lor pentru o țară care nu are respect pentru cei care-și dau viața ca să o apere. Ca să ne prețuim medicii și să-i transformăm în "eroii în alb" a fost nevoie de o pandemie. De ce-ar fi nevoie ca sa ne respectăm Armata?”, a scris Otilia Sava pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News