Otrava din haine care te poate îmbolnăvi. Riști nu doar probleme dermatologice, ci și cancer. La ce să fii atent când cumperi și haine second-hand.
Otrava din haine care te poate îmbolnăvi. Hainele care sunt prezentate ca fiind ”rezistente la apă”, ”rezistente la pete” sau ”fără cute” conțin adesea substanțe chimice care au fost asociate cu efecte adverse asupra sănătății. Multe articole de îmbrăcăminte, cum ar fi blugii, conțin, de asemenea, un colorant care poate elibera substanțe chimice cancerigene.
Toxicitatea depinde de doză și de cât de des sunteți expus, dar există modalități de a evita substanțele chimice precum formaldehida din tricourile și jachetele de piele.
Probabil că hainele nu vă ucid, dar ar putea conține unele substanțe chimice neplăcute. Prof. dr. Olga Simionescu, medic primar dermatovenerologie, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL la ce să fim atenți când cumpărăm haine.
”Dacă cumpărăm haine de proveniență incertă noi nu cunoaștem calitatea fibrei. Dacă sunt sintetice sau cu coloranți dubioși, pot da iritații, eczeme, iar pe termen lung pot duce la tulburări hormonale sau chiar cancer.
Dacă sunt la mâna a doua, poate sunt de calitate foarte bună, dar trebuie spălate foarte atent și trebuie analizate. Un produs vestimentar la mâna a doua nu înseamnă că are probleme, dar fiind foarte vechi, trebuie foarte bine curățat”, a explicat prof. dr. Olga Simionescu, medic primar dermatovenerologie, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Îmbrăcămintea modernă este adesea tratată cu compuși care ajută la înmuierea lor sau le împiedică să se păteze, să se șifoneze sau să se ude. Aceiași compuși au fost asociați cu efecte adverse asupra sănătății, cum ar fi iritația pielii, probleme de dezvoltare și chiar cancer.
Aruncați o privire la unele dintre substanțele chimice comune care se ascund în blugii, tricourile și hainele de antrenament, printre alte articole.
Impermeabilele, sau orice articol impermeabil, ar putea conține ”substanțe chimice pentru totdeauna”. Îmbrăcămintea care este ”rezistentă la apă” sau ”rezistentă la pete” ar putea părea un bonus, dar aceste cuvinte ar putea fi un indiciu că un articol conține o clasă toxică de substanțe chimice numite substanțe per- și polifluoroalchilice (PFAS).
Citește mai departe pe dcmedical.ro>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News