Ne gândim, din prima, că ar fi vorba de sare sau zahăr. Consumăm, aproape zilnic, alimente care ne pot îmbolnăvi grav. Vezi care sunt acestea.
Aditivul alimentar E621 glutamatul monosodic este o substanță potențiatoare de aromă. Are ca sinonim glutarom. Potențiatorii de aromă sunt compuși care nu au o aromă proprie dar care au proprietăți sinergetice cu alți aromatizanți, mărindu-le sau intensificându-le puterea de aromatizare. Gustul potențiatorilor de aromă se definește cu termenul de umami, un gust caracteristic, diferit de cele patru gusturi tradiționale: dulce, sărat, amar și acru. Umami nu poate fi compus din gusturile de baza clasice, care este esențial pentru a descrie modalitatea în care este transmisă senzația de gust. Glutamatul monosodic este cel mai utilizat potențiator de aromă.
Aşadar... otrava noastră cea de toate zilele este glutamatul de sodiu sau E 621, un aditiv care se găsește în cantități îngrijorător de mari, în aproape toate restaurantele. Are consistența unei pudre cristaline și este adăugat pentru a intensifica aroma mâncărurilor, având gust de supă cu carne. Acest aditiv poate fi folosit într-o varietate de preparate. Crește pofta de mâncare și obezitatea, deoarece afectează celulele creierului, acționând ca un drog. Este frecvent în sosuri, salam, chips-uri, conserve şi bere.
Doza care ar trebui folosită pentru a nu deveni nociv este de 1,5 grame / zi, ca adult, iar copiii - o jumătate de gram. Astăzi, însă, se folosesc până la 200 de mii de tone de glutamat de sodiu, anual. Supradozajul mai este numit și ”sindromul restaurantului chinezesc” și este caracterizat prin: amețeli, migrene, tulburări de vedere, palpitații, dezechilibru hormonal, tuse, slăbiciune, dureri în piept etc.
S-a demonstrat că cei care consumă în mod regulat şi în cantităţi mari chipsuri de cartofi, care conţin E621 din abundenţă, vor dezvolta în timp afecţiuni legate de stomac şi sensibilităţi ale organismului, în general. Au fost confirmaţi pacienţi care, în urma consumului de glutamat de sodiu, au acuzat simptome precum:
Dureri de cap
Bufeuri
Transpiraţii abundente
Tahicardie
Durere în piept
Greaţă
Slăbiciune
În Uniunea Europeană, glutamatul de sodiu este încadrat ca aditiv alimentar E621, autorizat în anumite alimente şi supus unor limite cantitative.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu