Un al treilea agent al serviciilor ruse de informaţii a fost inculpat în cazul otrăvirii lui Serghei Skripal cu substanţa Noviciok în localitatea Salsbury, din Marea Britanie.
Serghei Fedotov, cunoscut şi sub numele de Denis Sergheev, a fost inculpat pentru complot în scopul asasinării lui Serghei Skripal, tentativă de omor împotriva lui Skripal, a fiicei acestuia, Iulia, şi a poliţistului britanic Nick Bailey, contaminat în timpul intervenţiei la locul faptelor, şi pentru posesie şi utilizare a unei arme chimice.
Potrivit subcomisarului adjunct Dean Haydon, care a condus ancheta poliţiei antiteroriste cu privire la atentatele de la Salisbury şi Amesbury, este vorba despre 'o nouă dezvoltare importantă în ancheta noastră', deschisă după otrăvirea fostului spion rus şi a fiicei sale. În ziua de 4 martie 2018, cei doi au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă din Salisbury şi spitalizaţi în stare gravă. Ei au supravieţuit şi trăiesc acum ascunşi, sub protecţie.
Londra acuză Moscova că se află în spatele otrăvirii lor şi a lansat mandate de arestare europene împotriva ruşilor Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov (posibile pseudonime), suspectaţi de comiterea atacului şi prezentaţi ca membri ai serviciului de informaţii al armatei (GRU).
Serghei Fedotov este cel de-al treilea bărbat identificat de poliţia britanică, fiind emis mandat de arestare şi împotriva sa.
Conform poliţiei, Fedotov a sosit în Marea Britanie pe 2 martie 2018, în jurul orei 11.00, cu un zbor Moscova-Londra, cu aproximativ patru ore mai devreme decât Petrov şi Boşirov, veniţi pe aceeaşi rută.
Anchetatorii cred că cei trei bărbaţi s-au întâlnit de mai multe ori la Londra în acel weekend, după care Fedotov a părăsit Marea Britanie pe 4 martie 2018, cu un avion care a decolat de pe aeroportul Heathrow spre Moscova, scrie Agerpres.
"Nu vom face cerere de extrădare pentru că ştim că în Rusia Constituţia nu permite extrădarea cetăţenilor proprii. Rusia oricum a fost clară în acest sens şi cu alte ocazii. Dacă aceste poziţii se vor schimba, vom face şi cererea de extrădare. Până atunci, însă, am obţinut un mandat european de arestare, ceea ce înseamnă că dacă vreunul dintre aceşti oameni va călători spre o ţară unde acest mandat este valid, poliţia va interveni, iar respectivul sau respectivii vor fi extrădaţi", a transmis poliţia britanică, conform rferl.org.
Site-ul rusesc The Insider, care a colaborat în special cu grupul de investigaţii Bellingcat, aflat la originea mai multor dezvăluiri cu privire la serviciile secrete ruseşti, a fost declarat vineri "agent străin", statut care i-ar putea afecta foarte mult funcţionarea, relatează AFP şi Reuters.
Potrivit Agerpres, The Insider a fost adăugat pe lista cu "agenţi străini" întrucât organizaţia este înregistrată în Letonia. În aprilie şi mai, două renumite media ruse - Meduza şi Vtimes - au fost declarate "agenţi străini", calificativ ce le-a privat de publicitate, ceea ce a provocat închiderea Vtimes după câteva săptămâni. Mai mulţi jurnalişti de la site-ul de investigaţie Proekt, declarat săptămâna trecută "indezirabil" şi de facto interzis de autorităţi, a fost adăugat vineri pe lista cu "agenţi străini" publicată pe site-ul Ministerului rus al Justiţiei.
The Insider a fost fondat în 2013 de către Roman Dobrohotov, un militant politic de 37 de ani, care a condus în tinereţe mişcarea de opoziţie "Noi". Site-ul a publicat mai multe anchete realizate în colaborate cu site-ul de investigaţie Bellingcat despre otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal în 2018 în Marea Britanie, asasinarea la Berlin a unui georgian de origine cecenă în 2019 sau otrăvirea lui Aleksei Navalnîi în august 2020 , acuzând de fiecare dată autorităţile ruse.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News