Agentul neurotoxic folosit pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în locuinţa din Salisbury, sudul Angliei, luna trecută, a fost livrat în 'formă lichidă', a indicat marţi Departamentul britanic pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale (Defra), potrivit BBC.
Serghei Skripal, 66 de ani, şi fiica sa Iulia, 33 de ani, au fost găsiţi în stare de inconştienţă pe o bancă din oraşul Salisbury, în ziua de 4 martie, şi s-au aflat în stare critică mai multe săptămâni.
Guvernul britanic a acuzat Rusia că se află în spatele otrăvirii celor doi, însă Moscova neagă orice implicare.
Defra a publicat marţi noi detalii despre substanţa folosită în atac şi despre eforturile de decontaminare a locurilor din Salisbury unde aceasta a fost găsită.
O 'cantitate foarte mică' de agent neurotoxic Noviciok a fost folosită în atac, substanţa fiind livrată într-o 'formă lichidă', arată Defra.
Ipoteza inițială
Poliţia a afirmat anterior că otrava ar fi fost pusă pe uşa de la intrarea casei lui Skripal.
Otrava va fi îndepărtată cu substanţe caustice, urmând ca în zilele următoare locurile publice să fie împrejmuite pentru ca operaţiunea să înceapă.
Printre cele nouă situri afectate se află staţii de ambulanţe, casa lui Serghei Skripal şi diferite locuri din centrul oraşului, inclusiv restaurantul Zizzi şi pub-ul Mill, unde tatăl şi fiica au petrecut un timp în ziua de 4 martie.
Aproape 200 de militari vor participa la operaţiune, care va dura mai multe luni şi va costa milioane de lire sterline.
Otrăvirea celor doi Skripal a provocat o criză diplomatică între Occident şi Moscova, peste 20 de state expulzând diplomaţi ruşi în semn de solidaritate cu Marea Britanie.
Iulia Skripal a fost externată din spital în urmă cu o săptămână, iar tatăl său a depăşit faza critică, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News