Ouăle marmorate cu roşii pe grătar reprezintă rețeta perfectă de mic dejun.
Ingrediente
- 4 ouă
- 1 roşie medie
- 1 lingură ulei
- sare, piper negru
Sos de busuioc
- 2 frunze mari de busuioc
- 1 priză oregano uscat
- 4 linguri ulei măsline extravirgin
- 1 priză sare grunjoasa de mare
Cum se prepară
Pentru sos: se pune busuiocul cu sarea grunjoasa în mojar şi se pisează un pic, să se zdrobească. Se adaugă 2 linguri de ulei şi se mai pisează până busuiocul e mărunţit bine. Se adaugă restul de ulei şi oregano şi se amestecă. Se taie roşia rondele groase (o roşie normală vine tăiată cam în 3-4 felii, după ce decupaţi o felie subţire în zona unde a fost codiţa; dacă roşia e mai mică se poate tăia în jumătate).
Se ung feliile cu ulei. Se încinge foarte tare o tigaie grill, fără a pune grăsime în ea (cca 5 minute, la foc mare). Se adaugă roșiile şi se grillează câte 2 minute / parte. Trebuie să se înmoaie pe grătar, dar nu atât de tare încât să se rupă când le luaţi, scrie e-retete.ro. Ca să le scoateţi din tigaie, vă puteţi ajuta de o paletă.
Se scot roşiile pe o farfurie. Într-o tigaie mică (cca 16 cm) se adaugă puţin ulei (între 1/2 şi 1 lingura). E preferabil să se folosească o tigaie antiaderentă, în care ouăle nu se lipesc, astfel veţi folosi puţin ulei. Se pun câte două ouă deodată în tigaie. Cu o lingură se sparg gălbenuşurile şi se amestecă uşor în acea zonă, să se amestece gălbenuşul cu albuşul. Se condimentează cu sare şi piper negru.
Imediat ce albuşurile devin alb-opac, întoarceţi ouăle cu o paletă. Dacă se rup, nu e o problemă, întoarceţi pe rând toate bucăţile. Lăsaţi-le doar câteva secunde să se facă şi pe a doua parte. Scoateţi ouăle marmorate direct pe farfurie. Aşezaţi alături câte 2 felii de roşie coaptă pe care le stropiţi cu sos de busuioc.
BONUS: Omletă olandeză cu cremă de brânză, roșii cherry și pătrunjel
Ingrediente
1 buc lipie
2 buc ouă
1 buc ceapă
1 buc ardei
1 legătura pătrunjel
50 gr crema de brânză
2 buc roşii Cherry
3 linguriţe ulei de măsline
1 vârf de cuţit sare
1 vârf de cuţit piper negru
Cum se prepară
Curăţăm şi tăiem ceapa în 2 bucăţi egale. O jumătate de ceapă se toacă foarte foarte mărunt, iar cealaltă jumătate o vom face feliuţe subţiri. Încingem tigaia, adăugăm cele 3 linguriţe de ulei de măsline şi călim ceapa la foc mic, cel mai mic posibil, potrivit gatesc.ro.
Între timp tăiem ardeiul felii subţiri, pe care le adăugăm peste ceapă semi călită. Ceapă se va ţine la călit aproximativ 10 minute şi după cele 10 minute adăugăm ardeiul roşu încă 3-4 minute. Batem ouăle foarte bine şi adăugăm peste ceapă şi ardei. Amestecăm foarte bine până când se formează cubuleţe din omletă. Până când se separă între ea.
Ungem lipia cu cremă de brânză pe un colţ. Aşezăm omletă şi roşiile cherry. Adăugăm pătrunjel şi începem să rulăm lipia dinspre colţul opus cremei de brânză pentru a sta lipită. Tăiem lipia în 2 bucăţi egale pe mijloc şi este gata de servire.
Dar poate preferi un mic dejun nemțesc.
Ingrediente
2 linguri ulei de măsline
5 cartofi curăţaţi, tăiaţi cuburi şi fierţi
100 grame şuncă presată
1 ceapă medie, tocată
1 ardei roşu, tăiat cuburi
sare
paprika
pătrunjel
3 ouă bătute ca pentru omletă
Cum se prepară
Se călesc ceapa şi ardeiul. Se împing către margine şi se adauga cartofii fierţi şi o lingură de ulei. Se rumenesc câteva minute. Se adauga şunca presată, sare şi piper, paprika şi se călesc 2-3 minute. Se amestecă toate legumele din tigaie şi se adaugă pătrunjelul, scrie bucataras.ro. Se adaugă ouăle, se amestecă, iar când încep să se gătească se ia tigaia de pe foc. Ouăle ar trebui să aibă o consistenţă cremoasă. Se serveşte imediat cu ketchup.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu