Un mic dejun bun poate face o mare diferență atunci când vine vorba de a-ți oferi energie, dar nu întotdeauna știi ce ar trebui să mănânci pentru a o obține. Sfaturile experților sunt de ajutor în această situație.
Pentru multe persoane, momentul micului dejun este ceva „sacru”, acele momente înainte ca ziua să înceapă cu adevărat, înainte să fie necesar să ieși din casă și să începi cu responsabilitățile zilei, un moment pentru a-ți încărca bateriile și a obține toată energia de care ai nevoie pentru a înfrunta ziua. Deși nu trebuie uitate nici persoanele care preferă să amâne acest moment sau care pot începe ziua doar cu o cafea.
Indiferent de situație, un mic dejun complet și sănătos pare a fi cea mai bună opțiune, atât pentru cei care mănâncă ceva rapid, cât și pentru cei care se trezesc din timp pentru a se așeza la masă. Pentru asta, trebuie să alegem alimentele care ne pot aduce cele mai multe beneficii, iar aici apar îndoielile: este mai bine un mic dejun complet, în care să fie de toate, sau ar trebui să ne concentrăm pe un aliment care să ne ofere tot ce avem nevoie? Oferă mai multe beneficii să începem ziua cu un bol de ovăz sau va fi mai eficientă o altă opțiune?
Antelm Pujol, endocrinolog și nutriționist, a împărtășit pe contul său de X (fostul Twitter) un studiu în care sunt analizate aceste două opțiuni de mic dejun și comparate între ele pentru a vedea care este mai potrivit. În acest studiu au fost create două grupuri de control: primul dintre ele a consumat două ouă fierte, care oferă proteine de calitate și grăsimile conținute de ou, iar al doilea a avut ca mic dejun ovăz fiert în apă (ajustând prepararea până la 340 de calorii, valoarea calorică a ouălor), o opțiune cu mai puține proteine și grăsimi, dar mai bogată în carbohidrați.
Rezultatul studiului, așa cum explică Antelm Pujol pe rețelele sale sociale, este că grupul care a consumat ouă fierte a înregistrat o reducere semnificativă a nivelurilor de grelină, hormonul care reglează apetitul, iar atunci când nivelurile acestuia sunt ridicate, provoacă senzația de foame. Având niveluri mai scăzute de grelină, senzația de sațietate ar fi favorizată, ajutând la controlul apetitului. În ceea ce privește profilul lipidic, s-a demonstrat că ambele opțiuni de mic dejun sunt sigure din perspectiva cardiovasculară, deoarece nu au existat schimbări semnificative în echilibrul colesterolului LDL și HDL.
Concluzia este că acest mic dejun bogat în proteine sănătoase „poate fi mai eficient în controlul sațietății, fără a compromite profilul lipidic, în comparație cu un mic dejun bazat pe carbohidrați (ovăz)”, explică nutriționistul pe contul său de X. Ambele opțiuni sunt bune și sănătoase, dar ouăle ar putea ajuta la reglarea apetitului.
Multă vreme s-a spus că ar trebui să limităm consumul de ouă pentru că ar putea contribui la creșterea problemelor cardiovasculare, deoarece sunt bogate în colesterol, iar acest lucru ar crește nivelurile celor care le consumă. Cu toate acestea, de-a lungul timpului s-a demonstrat că acest lucru nu este adevărat. Ca în multe alte cazuri, consumat în cantitățile adecvate, oul poate fi un mare aliat în dietele noastre, deoarece colesterolul pe care îl conține promovează niveluri ridicate de colesterol bun (HDL) și reduce concentrația de colesterol rău (LDL).
În plus, oul este bogat în vitamine și minerale, în special vitamina B12, vitamina D și A, riboflavină, seleniu, folat, tiamină, niacină, biotină, fosfor, potasiu, sodiu și magneziu. De asemenea, este bogat în proteine de calitate, conținând aminoacizi esențiali, ceea ce favorizează formarea țesutului muscular. În concluzie, cu excepția unui motiv specific, cel mai bine este să nu excludem alimente din dieta noastră și să încercăm să o facem variată și echilibrată, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News