Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall a avut, o serie de întrevederi cu înalți oficiali europeni cărora le-a vorbit, pe lângă temele de interes de pe agendă, despre evoluțiile interne din România.
Un punct important al agendei a fost întrevederea cu Věra Jourová, comisar european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen. Scopul acestei întâlniri a fost acela de a transmite asigurările și determinarea guvernului de la București privind continuarea luptei împotriva corupției și a consolidării statului de drept.
În cadrul întrevederii, s-a discutat și despre recentele acte normative din domeniul justiției, ministrul delegat Ana Birchall precizând că percepția asupra acestor modificări a fost alterată în spațiul public, pe fondul unor sincope majore în comunicarea publică. A evidențiat obligația legală a amendării Codurilor penale în vederea punerii acestora în acord cu deciziile Curții Constituționale din România, aspect menționat inclusiv în recentul raport MCV publicat de către Comisia Europeană la sfârșitul lunii ianuarie a.c., în care se accentuează obligativitatea respectării deciziilor Curții Constituționale.
Mesaj către liderii europeni
Ana Birchall a declarat: ”Modificările legislației penale sunt justificate de necesitatea armonizării acesteia cu deciziile Curții Constituționale. Există un număr consistent de articole din actualele Coduri care necesită revizuire constituțională pentru a se depăși vidul legislativ existent prin încetarea efectelor juridice ale prevederilor legislative aflate în discuție, având în vedere împlinirea termenului de 45 zile prevăzut de art. 147, alin. 1 din Constituția României și de art. 31, alin. 3 din Legea 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale. De asemenea, trebuie avută în vedere și decizia pilot a Curții Europene a Drepturilor Omului privind condițiile din penitenciare, știut fiind faptul că, în România, gradul actual de suprapopulare este de aproximativ 150%, situație care reclamă găsirea unor soluții pentru a se evita penalități anuale consistente la adresa României care ar greva considerabil bugetul de stat.”
[citeste si]
Ministrul delegat Ana Birchall a menționat faptul că Guvernul României respectă dreptul de liberă exprimare a cetățenilor, subliniind necesitatea evitării violențelor, disensiunilor și polarizării în societate și pledând pentru un dialog constructiv, argumentat, între toți actorii implicați pentru identificarea unor soluții comune care să respecte deciziile obligatorii ale Curții Constituționale, precum și obligativitatea transpunerii Directivelor europene în legislația națională. Partea română și-a exprimat regretul față de utilizarea în cheie politică a unor subiecte atât de importante și a făcut apel la responsabilitate din partea tuturor actorilor politici din România, astfel încât obiectivele României în plan european să nu fie afectate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu