Celebra OUG 13 va intra, totuși, în vigoare. Încă din momentul adoptării OUG 14, juriștii au avertizat că legea nu permite abrogarea unui act normativ care nu a intrat încă în vigoare. Protestarii din Piața Victoriei, presa anti-PSD, liderii PNL și USR au cerut, însă, ca OUG 14 să fie votată în Parlament înainte de OUG 13.
Miza protestelor era ca OUG 13 să nu intre în vigoare nicio secundă, pentru că ar produce efecte care scot din joc sute de dosare construite pe acuzația de abuz în serviciu, eliberează mii de corupți etc.
Riscul acestei strategii era ca OUG 14 să fie atacată la Curtea Constituțională. Potrivit juriștilor consultați de DCNews, legea 24/2000 este foarte clară, impunând CCR să constate că OUG 14 este neconstituțională, ilegală și trebuie anulată. Anularea OUG 14 duce automat la intrarea în vigoare a OUG 13, termenul de 10 zile de la care începea să-și facă efectele fiind de mult depășit.
Nu este loc de interpretări sau nuanțe, susțin juriștii, OUG 14 va fi sigur desființată de CCR, singura problemă fiind cine sesizează Curtea.
Tribunalul Vrancea, Secția Penală, a decis sesizarea CCR, prin încherierea de ședință din 6 aprilie 2017. Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată în dosarul 2610/91/P2014, mai cunoscut presei drept dosarul Bunea Stancu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu