Urmărește emisiunea live


Weber, atac la Guvernul Dăncilă, prin sesizarea CCR. Toni Neacșu, MIZA: Culisele luptei politice pentru Putere

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

Astăzi, Renate Weber, avocat al Poporului, fostă membră ALDE, a atacat la CCR OUG pe Codul Administrativ. Avocatul Toni Neacșu face astăzi o serie de precizări care ar fi de natură să dezvăluie dedesubturile acestui atac. 

Alegeri prezidentiale 2024

Codul Administrativ îi permite premierului să numească miniștri interimari pe o perioadă de 45 de zile. Același Cod pare a permite numirea succesivă a mai multor miniștri interimari. În plus, nici în Codul Administrativ, nici în Constituție nu este un termen în care premierul să meargă cu Guvernul la votul Parlamentului. Pe de altă parte, susține Toni Neacșu, cine va merge primul în Parlament va pierde. 

”În acest moment situația politică a Guvernului este precară. Demisiile miniștrilor ALDE înseamnă, din punct de vedere constituțional, că s-a schimbat compoziția politică a Guvernului, astfel încât potrivit art. 85 alin. 3 din Constituție Președintele nu mai poate numi direct miniștri plini, dacă mai întâi nu se obține aprobarea Parlamentului. Însă, nici Constituția nici Codul administrativ, care a înlocuit vechile reglementări, nu stabilește un termen până la care premierul să fie obligat să se adreseze Parlamentului pentru a obține un nou vot de încredere. În același timp, potrivit art. 107 din Constituție, art. 46 din Codul administrativ și a cel puțin două decizii ale Curții Constituționale, Președintele nu poate refuza numirea unor miniștri interimari, pe o perioadă de maxim 45 de zile.

În consecință, în lectura pe care o dau eu Constituției și jurisprudenței Curții Constituționale în materia conflictelor juridice similare, Președintele nu poate legal numi noi miniștri cu mandat deplin în Guvern (Dana Gîrbovan, Șerban Valeca, Iulian Iancu), întrucât compoziția politică a Guvernului s-a schimbat, dar nici nu poate refuza arbitrar numirea interimarilor pe portofoliile lăsate libere de către ALDE.

Pentru că miza este cine cedează primul și se adresează Parlamentului, acesta fiind probabil și cel care va pierde, Președintele are tot interesul să pună presiune pe premier pentru a se prezenta în Parlament și a face dovada că are o majoritate parlamentară, în timp ce Viorica Dăncilă și PSD-ul au tot interesul să tergiverseze o soluție constituțională și să forțeze o funcționare a Guvernului cu miniștri interimari o perioadă cât mai lungă de timp. O prevedere ciudată din noul Cod administrativ (art. 46 alin. 3) pare a permite numirea succesivă a mai multor miniștri interimari.” este o parte a postării avocatului Toni Neacșu, făcută pe pagina de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel