Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a oferit explicații cu privire la Ordonanța de Urgență pentru modificarea Codurilor penale, după întâlnirea avută cu liderul Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.
Cu Președintele Senatului am discutat despre preluarea președinției Consiliului pe Justiție și Afaceri Interne., a spus ministrul Justiției.
Cât despre Ordonanța de Urgență privind modificările Codurilor Penale, Tudorel Toader a declarat că urgența era încă din anul 2017, ceea ce o face să fie și mai urgentă astăzi.
Era undeva în vara lui 2010, când Parlamentul dezbătuseră proiectul de lege pentru noua Lege a Educației, trecuseră de Camera Deputaților și de Senat, și urma votul final din Senat. În momentul acela, Guvernul a venit și a elaborat un proiect de lege propriu pe care l-a promovat. Ce a spus Curtea? Că nu poate Guvernul să preia de la legiuitor un act normativ care se află în faza de adoptare finală. Că parcursul legislativ trebuie să rămână cel al legiuitorului. Astăzi, dacă vom vorbi despre Ordonanță pentru modificare Cod penal - procedură penală, Guvernul nu va veni să înlocuiască cele două Coduri penale cu alte coduri cum era atunci. Legea Parlamentului era înlocuită cu Ordonanța Guvernului. De data asta Guvernul dacă va veni, nu va veni să înlocuiască acel Cod penal cu altul, va veni cu modificări la ceea ce este în vigoare și va rămâne în vigoare. (...)
Subpunctele sunt: Primul: Modificarea în raport cu deciziile CCR și ce s-a mai adăugat între timp, alte decizii CCR. Doi: Transpunerea Directivelor Europene privind confiscarea și prezumția de nevinovăție. Trei: Preluarea unora dintre soluțiile legislative declarate constituționale, au fost în dezbatere, controlate de CCR, considerate constituționale.
Urgența era de anul trecut, nu de acum. Pe de o parte, legiuitorul trebuie să modifice Codul penal și Codul de procedură penală în raport cu deciziile CCR în cele 45 zile, ceea ce nu s-a făcut. Riscăm intrarea în infrigemente pentru netranspunerea celor două directive și vă citez paragraful esențial din 3 sau 4 decizii ale CCR: Se justifică urgența OUG pentru transpunerea în lege a unei directive UE în vederea evitării intrării în procedura de infrigement. Urgența anului trecut e și mai urgentă astăzi", a declarat Toader, aflat la Palatul Parlamentului.
Vezi și: OUG Coduri Penale. Anca Jurma, reacție fulminantă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu