OUG de pe masa Guvernului: Ce se întâmplă cu prețurile la energie și gaze naturale. Furnizorii/producătorii, obligați să-și facă stoc minim. Tot lanțul va plăti o contribuție de solidaritate

foto Inquam Photos / Octav Ganea
foto Inquam Photos / Octav Ganea

În contextul crizei din energie, furnizorii și producătorii sunt obligați să stocheze gazele naturale necesare pentru a asigura continuitatea în alimentarea clienților săi finali. 

”Este necesară instituirea unor măsuri cu caracter temporar, astfel încât preţurile la energie electrică şi gaze naturale plătite de către clienţii finali să nu agraveze nivelul de sărăcie energetică” arată OUG pe energie, ce ar urma să treacă miercuri prin Guvern. 

Consumi mai puțin, plătești mai puțin

Energie electrică

Conform conținutului Ordonanței, prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie este de ”maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat este mai mic sau egal cu 20 - 100 KWh”, ”maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat este maxim 300 kwh”. 

În continuare, se arată că prețul va fi de 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul realizat la locul de consum în anul n-1, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, iar diferența de consum de energie electrică, de 15%, se achita la prețul de contract. 

Vor plăti maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul integral al spitalelor publice şi private, al unităţilor de învăţământ publice şi private, precum şi al creşelor, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii social. De asemenea, costul este de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul realizat de instituțiile pulice. 

Gaze naturale

În ceea ce privește gazele naturale, costul lor va fi de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici și de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică.

În cazul în care sunt mai mulți clienți casnici racordați la o instalație comună cu un singur contor de măsurare, consumul fiecărui proprietar se determină prin împărțirea consumului total al asociaţiei de proprietari/locatari la numărul de spaţii locative. 

ANRE trebuie, în vederea informațiilor din facturi, să elaboreze și să aprobe, cu consultarea ANPC și a furnizorilor de gaze naturale și energie electrică, conţinutul minim obligatoriu al facturilor de gaze naturale şi de energie electrică astfel încât facturile să conțină informații clare, care să ajute consumatorul ”să îşi ajusteze propriul consum şi să compare condiţiile comerciale de furnizare”. 

”Răspunderea privind corectitudinea şi modul de calcul al sumelor solicitate prin cererea de decontare revine exclusiv furnizorilor” mai arată ordonanța ce urmează să treacă prin Guvern.

Prevederi despre înmagazinarea gazelor naturale 

De asemenea, conform OUG furnizorii de gaze naturale/producătorii de energie termică sunt obligați să constituie ”un stoc minim de gaze naturale pentru asigurarea continuităţii şi siguranţei în alimentarea clienţilor săi finali/asigurarea consumului propriu şi suportabilităţii preţului de către aceştia”. Cantitățile de gaze naturale vor trebui să fie de 30% din cantitatea de gaze naturale necesară consumului clienţilor finali din portofoliul propriu/consumului propriu.

Conform draftului, pentru perioada 1 septembrie 2022 - 31 august 2023, ar urma ca producătorii de gaze naturale cu activități de extracție onshore şi/sau offshore să vândă la un anumit preț ce urmează a fi stabilit. 

Contribuție de solidaritate pe tot lanțul, de la producător, la furnizor și trader

De asemenea, de la 1 septembrie 2022, ”producătorii de energie electrică, entitățile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii și agregatorii care tranzacționează cantități de energie electrică pe piața angro” urmează să plătească  ”o contribuție de solidaritate”. 

”Contribuția de solidaritate se calculează, se declară și se plătește de către vânzător în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data încasării contravalorii energiei electrice tranzacționate” conform draftului OUG. 

În plus, ANRE trebuie să verifice aleatoriu facturi și contracte încheiate intre furnizorii de energie electrică și gaze naturale și clienții finali. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel