OUG legi Justiție. Procurorii, protest în fața Curții de Apel

Curte de Apel - foto simbol
Curte de Apel - foto simbol

Aproape 40 de procurori de la Parchetul pe lângă Curtea de Apel Iaşi au protestat, luni, nemulţumiţi de modificările făcute prin OUG 7/2017 referitoare la legile Justiţiei.

Procurorii sunt nemulţumiţi că ordonanţa de urgenţă a fost dată fără o consultare prealabilă, motiv pentru care au suspendat activitatea până pe 1 martie. În această perioadă vor fi asigurate numai cauzele urgente.

"Schimbă din nou legile Justiţiei în urma unui proces legislativ fără niciun fel de consultare. Achiesăm, aşa cum am decis în hotărârea Adunării Generale la punctul de vedere al Parchetului General, la punctele de vedere exprimate de Procurorul General al României şi secţia pentru procurori a CSM. Suntem conştienţi de faptul că aşa cum e în orice sistem, sunt foarte multe lucruri perfectibile, sunt foarte multe lucruri care trebuiesc schimbate. Eu şi colegii mei ne-am confruntat cu imperfecţiuni legislative, deficitele de resurse, şi cu erori făcute şi de sistemul legislativ, şi de modul de aplicare a legilor. Suntem în plin proces de învăţare, aplicăm, muncim cu toţii, dar dăm dovadă de bună credinţă şi aşteptăm acelaşi lucru din partea procesului legislativ. Nu se poate să goleşti de conţinut şi de formă o autoritate a statului şi apoi să pretinzi ca toate lucrurile să funcţioneze perfect. Suntem aici pentru a apăra drepturile cetăţenilor, şi de a ne respecta jurământul aşa cum l-am depus. Aşa cum am făcut şi până acum, vom lucra şi vom munci în continuare cu legea, pentru respectarea legii şi respectarea Constituţiei", a declarat Monica Palaghia, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi.

Procurorii - banderole albe pe brațe

În timpul pichetării, procurorii au purtat banderole albe pe braţe.

"Atât timp cât factorii de decizie din sistemul judiciar nu sunt informaţi, nu sunt consultaţi, nu se pune preţ pe colaborarea acestora, apreciez că poate fi o imixtiune a politicului. Noi suntem în slujba Justiţiei, a cetăţeanului, trebuie să avem legi predictibile, să nu existe o inflaţie legislativă, să putem să ne desfăşurăm activitatea în condiţii normale", a mai declarat Mihaela Apostol, prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi.

În timpul protestului, procurorii ieşeni au primit susţinerea studenţilor de la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, unde ministrul Tudorel Toader este profesor.

"Am venit aici pentru că ştim foarte bine toate susţinerile pe care le face în faptă domnul profesor şi rector suspendat Tudorel Toader. Nu suntem de acord cu ele, el nu a reuşit în cadrul cursurilor de Drept Penal Special să ne lămurească ce anume susţine: ceea ce spune seara la anumite televiziuni, ce scrie în suportul de curs, ce scrie în Cod sau ce scrie în doctrină? De aceea ne opunem demersurilor pe care acesta le propune, în special Ordonanţei 7 care nu face altceva decât să slăbească independenţa Justiţiei şi să afecteze în mod foarte grav buna desfăşurare a activităţii Parchetelor şi instanţelor de judecată din România', a declarat Silvian Emanuel Man, preşedintele Ligii Studenţilor din Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza'.

Vezi și: Protest 24 februarie. Barna, în Piața Victoriei: Suntem aici pentru că...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel