Luni, la ora 09:00, va fi dată OUG pe Legile Justiției.
Vezi și: EXCLUSIV Legile Justiției. Comisia de la Veneția, aviz pozitiv: Toader dă OUG!
Proiectul a ajuns pe masa CSM.
Iată ce modificări se aduc:
- Procurorul general al României, prim-adjunctul, adjunctul acestuia, procurorul-șef al DNA, adjuncții, procurorii șefi de secție, procurorul-șef DIICOT și adjuncții, la numirea în funcție, vor susține un proiect cu privire la exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere pentru care și-au depus candidatura. Audierea se va transmite ÎN DIRECT, AUDIO-VIDEO, pe pagina de Internet a Ministerului Justiției.
- procurorii pot fi delegați inclusiv pe funcții de conducere, cu acordul lor scris. Delegarea la PÎCCJ se dispune de Secția pentru procurori din CSM.
Procurorii sau judecătorii răspund financiar pentru reaua-credință sau grava neglijență
- statul, prin Ministerul de Finanțe, acționează contra procurorului sau judecătorului dacă raportul consultativ al Inspecției Judiciare arată că eroarea judiciară a fost cauzată ca urmare a exercitării funcției cu rea-credință sau gravă neglijență. Această prevedere se referă la cazurile în care statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. În cazul în care se constată că e vina judecătorului sau procurorului, statul, prin Ministerul de Finanțe, se îndreaptă împotriva acestuia. În legătură cu acțiunea împotriva statului a persoanei supuse la eroarea judiciară, se mai fac două modificări cu privire la contestația raportului în termen de 30 de zile, alta stabilește termenul de exercitare a acțiunii în regres la 6 luni de la data comunicării hotărârii definitive sau de la expirarea termenului de contestare.
- procurorii numiți în DIICOT pot fi revocați prin ordin al procurorului-șef, cu avizul Secției de procurori din CSM, dacă aceștia își exercită necorespunzător atribuțiile. Aceeași modificare e și în cazul DNA.
- reprezentanții societății civile participă doar la lucrările plenului CSM și au drept de vot.
- dacă procurorii sau judecătorii au abateri, acțiunea disciplinară împotriva lor poate fi exercitată și de ministrul Justiției. Verificările și cercetarea disciplinară se efectuează de către Inspecția Judiciară, la solicitarea ministrului Justiției.
- se stabilește în ce condiții poate fi REVOCAT un membru ales al CSM oricând în timpul mandatului. Printre motivele menționate pentru revocare, este prevăzută și neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a atribuțiilor în CSM prin care se înțelege încălcarea gravă a obligațiilor de serviciu.
- în ceea ce privește judecarea apelurilor în format de 3 judecători, dispozițiile modificate, se aplică apelurilor formulate în procese pornind de la data de 1 ianuarie 2020. În procesele deja începute și până la 31 decembrie 2019, apelurile se judecă în format de 2 judecători.
- procurorii care-și desfășoară activitatea în PÎCCJ, DIICOT sau DNA, dar și-n celelalte parchete, rămân în funcție doar dacă îndeplinesc condițiile din legea 303/2004 și 304/2004, republicate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu