Ludovic Orban a explicat cele 25 de ordonanțe de urgență date într-o singură noapte.
"Am adoptat Ordonanțele de Urgență în deplină capacitate de exercițiu și le vom trimite spre Monitorul Oficial, spre a fi publicate. Evidend că oricine poate să solicite exercitarea controlului de constituționalitate prin Avocatul Poporului. De asemenea, aceste Ordonanțe de Urgență vor intra în dezbaterea Parlamentului imediat după publicare. Dacă sunt formațiuni politice nemulțumite de aceste OUG, la dezbaterea în Parlament le pot modifica", a declarat Ludovic Orban.
"În ceea ce ne privește pe noi, vă repet, am dat fiecare dintre aceste OUG, știind că există riscul să existe o majoritate parlamentară împotriva proiectului legii pe care ne-am angajat răspunderea, respectiv alegerea primarilor în două tururi și pentru a putea reglementa domenii extrem de importante și situații care necesitau urgent o reglementare Vă readuc aminte că OUG vizează domenii extrem de importante. OUG este legată de crearea cadrului pentru achiziționarea rapidă a tuturor materialelor și echipamentelor necesare pentru a preveni pătrunderea coronavirusului și pentru a combate orice posibilă epidemie cu coronavirus", a completat el.
"Am dat OUG pentru a permite subvenționarea navetei elevilor pentru că în luna decembrie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol care construia baza legală pentru a putea subventiona naveta. Am emis OUG pentru a putea declanșa programul de înființare de distribuție de gaz, practic de extindere a rețelelor de gaz în localitățile din România. Am emis OUG pentru a asigura sumele necesare pentru finalizarea programelor care au fost întârziate din programul operațional, sectorial pe mediu, extinderea rețelelor de apă și canalizare, pentru că altfel, dacă aceste proiecte nu se finalizează până în 31 decembrie 2020, România riscă să piardă 2 miliarde de euro", a mai spus premierul demis Ludovic Orban.
"Am emis OUG pentru a permite desfășurarea recensământului agricol, care trebuie realizat în cursul acestui an și de asemenea a recensământului populației și locuințelor care schimbă procedurile și în care avem nevoie de o reglementare pentru a putea pregăti realizarea în bune condiții a recensământului. Am emis OUG numai în domenii absolut necesare, iar în ceea ce privește OUG în domeniul sănătății, mult contestata OUG, vă readuc aminte ceea ce am spus cu mai multe ocazii: Nu noi am introdus coplata și contribuțile financiare suplimentare în spitalele private", a completat Ludovic Orban.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu