Premierul Nicolae Ciucă a anunțat cât va plăti fiecare român prețul maxim la energie și gaze naturale.
UPDATE 17:20: A început ședința de Guvern. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat cât vor plăti românii la energie și gaze naturale.
Iată cele mai importante informații transmise de prim-ministru:
Pentru consumatorii casnici
- ”Nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 lei/kWh energie electrică și 0,31 lei/kWh la gaze naturale, indiferent de consum”.
- ”Pentru cei care consumă până la 500 de kWh energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale, se va plăti 0,68 lei/kWh la energie electrică și circa 0,22 lei/kWh pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse”.
Pentru consumatorii non-casnici, IMM-uri și industria alimentară
- ”Vom plafona prețurile la 1 leu/kWh energia electrică și 0,37 lei/kWh la gaze naturale”.
Măsurile se aplică pentru februarie și martie 2022.
Ordonanța pe energie ar putea fi adoptată chiar în această seară, asta după ce Consiliului Economic și Social revine astăzi, la ora 16:30, cu o nouă ședință. OUG pe energie pare a fi un motiv de dispută în coaliție, între PNL și PSD. Cu toate acestea, cu toții ar fi de acord să adopte OUG astăzi. În ședința de la ora 16:30, vor fi și avizele necesare adoptării Ordonanței de Guvern pe energie.
”La 16:30 este CES. Ordonanța care va fi dată va fi adoptată astăzi” a spus Florin Cîțu, președintele PNL, care a vorbit despre un plan de investiții care să asigure securitatea energetică a României până în 2026.
În urmă cu aproximativ o oră, Marcel Ciolacu, președintele PSD, era de altă părere. Social-democratul afirma că OUG pentru plafonarea și compensarea facturilor la energie nu va fi adoptată în ședința de Guvern de astăzi.
Măsurile din OUG ar urma să se aplice de la 1 februarie. Pe de altă parte, PSD ar vrea să se aplice retroactiv, adică și pentru luna ianuarie. Astfel, forma finală a Ordonanței de Guvern privind facturile la energie a creat unele tensiuni în coaliție, fiind viziuni ușor diferite. Florin Cîțu, liderul PNL, spunea, totuși, în urmă cu puțin timp, că el este de acord cu orice, chiar dacă în spațiul public au apărut informații ”pe surse” despre tensiunile din coaliție.
Marcel Ciolacu și Florin Cîțu au avut o discuție și la prânz.
”Nu vrem să avem riscuri de neconstituţionalitate şi nicio lege nu acţionează retroactiv, de aceea nu se poate aplica retroactiv, ci de la termenul clar de 1 februarie. Vom discuta în coaliţie în perioada imediat următoare şi vom gândi ce vom face de la 1 aprilie. Avem mai multe scenarii” spunea ministrul Energiei, Virgil Popescu. Juriștii din PSD insistă însă cu un set de amendamente. Ei susțin că măsura ar fi una constituțională.
Se pare că ei au căzut de acord asupra amenzilor care se vor ridica la 200.000 de lei în cazul firmelor furnizoare de energie care nu recalculează facturile greşite sau care nu aplică prevederile legale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News