Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat că Guvernul a dat o Ordonanță de Urgență care va permite spitalelor să facă audit extern. Astfel, nemulțumit de Corpul de Control, el caută salvarea la privat.
"Avem o ordonanţă de urgenţă care a permis, pentru prima dată în România, Consiliilor de Administraţie ale spitalelor- şi asta este specificat de data asta foarte clar în lege- să ceară un audit extern la nivelul spitalului. Asta este o noutate. (...) Asta înseamnă că, tocmai pentru că nu putem să controlăm totul, sute de spitale de la nivel central, Consiliile de Administraţie vor trebui responsabilizate pentru că în acest moment de multe ori sunt pur formale şi responsabilizarea asta vine cu cel puţin două măsuri începând de ieri. Unu - pot contracta audit extern, firme de audit extern pentru a evalua ce s-a întâmplat cu adevărat, ce a făcut managementul respectiv Consiliul Director în spitale; şi doi - Consiliul de Administraţie va aproba fiecare cheltuială, fiecare achiziţie directă de peste 50.000 de lei. Asta înseamnă că nu vom mai avea achiziţii directe. Nu vom mai avea aranjamente pe care le face managerul de spital cu cineva din consiliul director, cu o companie sau alta, netrecând prin licitaţie, netrecând prin niciun proces de transparenţă", a explicat Vlad Voiculescu, conform Agerpres.
"Avem un corp de control unde oamenii se numără pe degete. Avem un birou de audit. Uitându-mă pe ultimele rapoarte de audit, pare că trăim undeva în Elveţia. Pare că suntem foarte bine, nu există probleme în spitale. Nu sunt mulţumit cu capacitatea de control al MS din acest moment. Acelaşi probleme le avem la CNAS, la Agenţia Naţională a Medicamentului Nu sunt mulţumit cu capacitatea de control. Evident că lucrurile trebuie schimbate. Pe de o parte, trebuie să avem mai multă transparenţă şi capacitatea de a digitaliza tot ce poate fi digitalizat pentru că numai aşa poţi să vezi ce se întâmplă cu adevărat în sistem", a mai susţinut reprezentantul MS.
Astfel, pentru că Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, consideră că auditul Ministerului Sănătăţii nu face faţă, acesta a găsit de cuviinţă să ofere posibilitatea de a plăti firme private, eventual din străinătate, în loc să impună rigoare la stat. Se poate ajunge în situaţia în care un audit este plătit de două ori: o dată cel ineficient, de la stat, şi o dată cel bun, de la privat.
Se naşte, astfel, o întrebare. Cum ar fi ca firmele private să ceară audit de la stat, pentru că nu pot să îşi controleze filialele?
Următoarele măsuri ar putea include privatizarea Poliţiei şi a Fiscului, dacă nici controalele lor nu sunt eficiente?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci