Ordonanța de urgență pentru modificarea legii referendumului ar fi o mare greșeală. Guvernul face un cadou nesperat Opoziției, dacă adoptă OUG cu trei săptămâni înainte de alegerile europarlamentare și de consultarea populară propusă de Klaus Iohannis.
Propunerile Autorității Electorale Permanente, care vrea să modifice prin OUG legea referendumului, nu folosesc PSD-ului, ci mai degrabă Opoziției. De peste două săptămâni în presă sunt circulate variante ale OUG-ului, cele mai importante fiind cele prin care s-ar modifica cvorumul necesar validării referendumului, iar președintelui i-ar fi interzisă implicarea în campania de susținere a referendumului.
În cazul suspendării președintelui Traian Băsescu, din 2012, modificarea cvorumului prin OUG avea finalitate practică: dacă se îndeplinea norma de cvorum, Traian Băsescu era demis, în caz contrar rămânea în funcție. Cum numărul persoanelor înscrise în listele electorale era mult mai mare decât al persoanelor aflate efectiv în situația de a-și exprima votul, decizia era și justificată moral. Reacțiile externe (Merkel, Barroso) au obligat majoritatea să respingă în Parlament ordonanța, înainte de scrutin.
Referendumul din 26 mai, însă, este unul consultativ, deci Opoziția și Klaus Iohannis, cel care l-a inițiat, nu vizează măsuri concrete, ci transmiterea unui mesaj politic. Ca urmare, și dacă referendumul este invalidat ”la masa verde” și dacă ar fi validat prin votul a 30% dintre alegători, lovitura de imagine este dată.
În plus, se crează un moment similar ”secțiilor de vot” din străinătate, din 2014. Percepția unui joc incorect ar mobiliza alegători care nu participă, de regulă, la scrutin și ar alimenta campania PNL, USR.
La fel de absurdă este intenția de blocare a participării președintelui Iohannis la campanie. Pe de o parte, președintele poate ignora pur și simplu interdicția. Majoritatea PSD-ALDE își poate permite suspendarea președintelui? Dacă nu, din cauza constrângerilor externe și mai ales a efectelor în plan electoral, amenințarea cu legea referendumului este egală cu zero. Pe de altă parte, președintele poate să lanseze în continuare atacuri la adresa PSD, chiar dacă nu merge în campanie, la mitinguri. Cu ce s-ar schimba discursul președintelui, după adoptarea OUG? Ar avea doar o nouă temă de atac la adresa Guvernului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu