OUG-ul care trebuia să îi ajute pe fermieri "a turnat benzină pe foc". Sunt aproape de faliment

Într-un proiect de ordonanță de urgență publicat de Ministerul Agriculturii, se prevede suspendarea plății creditelor până la finalul anului pentru fermierii care au avut de suferit din cauza secetei. Menit, inițial, să-i ajute, acest OUG ajunge acum să-i încurce.

”Prin derogare de la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 288/2010, cu modificările și completările ulterioare și ale Ordonanței Guvernului nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing, republicată, obligația de plată a datoriilor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, datorate de debitori în anul 2023 către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă de la o lună, până la 12 luni, dar nu mai târziu de 31.12.2024", se arată în proiectul de act normativ.

"Se suspendă rambursarea datoriilor restante, precum și a ratelor, dobânzilor și comisioanelor scadente, numai pentru creditele din contractele de credit, respectiv leasing, încheiate cu instituții de credit sau instituții financiare nebancare, care îndeplinesc următoarele condiții cumulative:

a) au fost acordate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, inclusiv;

b) nu le-a fost declarată scadența anticipată până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, inclusiv", se mai arată în document.

OUG-ul care ar fi trebuit să-i ajute i-a băgat în criză

Fermierii au ieşit în număr mare din proprie iniţiativă şi nici nu vor să se oprească pentru că au o problemă reală. Sunt ameninţaţi cu falimentul, zeci de mii de ferme mici și mijloci au datorii din luna septembrie către furnizori.

OUG-ul care ar fi trebuit să-i ajute i-a băgat în criză, a turnat practic benzină pe foc. Firmele care le-au dat credite vin şi cer bani sau execută biletele la ordin, că nu se ştie cine achită costurile pentru suspendarea pe un an de zile a ratelor. Au mers cu biletele la ordin, au cerut plata imediată, ne mai așteptând cât e OUG-ul în transparență, pentru că rămân fără bani. În felul acesta, s-au trezit că li se pune poprire, sunt executați silit pentru a scoate banii.

Modificările fiscale de la sfârşitul anului trecut le cresc impozitul de trei ori - celor care sunt pe microîntreprinderi - le bagă CASS-ul celor care lucrează legal, iar în ceea ce privește creşterea de subvenţie promisă - cea de 100 de euro pe hectar - durează şase luni până o aplică APIA, fiind prea târziu să mai salveze ceva.

De asemenea, Florin Barbu, ministrul Agriculturii, spunea în vară că România va încerca să convingă Bruxelles-ul să prelungească derogările pentru fermieri cu privire la rotaţia culturilor şi asigurarea zonelor neproductive şi pentru anul 2024, având în vedere că țara noastră se încadrează în standardul Uniunii Europene de 4% terenuri pârloagă.

Sătulă de promisiuni, clasa mijlocie a fermierilor a explodat. Au investit în irigații și nu sunt rentabile pentru irigații decât monoculturile de porumb. Din acest motiv, se cerea exceptarea de la lăsarea terenului pârloagă. Însă fermierii au rămas cu buza umflata, fiind nevoie de negocieri cu UE.

Astfel, dacă la început ceea ce se întâmpla în stradă era mai mult o demonstraţie, în momentul de faţă, fiind zeci de mii de ferme mici şi mijlocii în aceeaşi situaţie, oamenii au ieşit să protesteze din disperare. Ar fi fost nevoie de soluţii financiare, schimbări, garantare de credite... nu doar de promisiuni.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel