Oul, un aliment dăunător sau sănătos?

oua
oua

Publicitate

O lungă perioadă de timp s-a creat un mit în legătură cu proprietățile oului. Este acesta benefic, sau nu pentru organismul uman? În ultimul timp acesta a fost considerat benefic pentru mușchiul cardiac, dar și pentru pierderea kilogramelor în plus. Un studiu făcut recent ne face să ne punem semne de întrebare în legătură cu acest aliment.

Un studiu realizat de dailymail.co.uk arată că, gălbenușurile de ou contribuie la crearea plăcii de aterom, o substanţă ceroasă care blochează circulaţia în vasele sangvine şi este asociată maladiilor cardiace.

Sunt însă ouăle cu adevărat rele din punct de vedere al colesterolului?

Cel mai recent studiu canadian, menţionat mai sus, contrazice actualele teorii ştiinţifice, spune Helen Bond, de la British Dietetic Association. În urmă cu câţiva ani, Bruce Griffin, profesor nutriţionist la Universitatea din Surrey, a analizat 30 de studii care au avut ca subiect oul, realizate pe parcursul a 30 de ani, şi a ajuns la concluzia că acest aliment nu are un impact semnificativ asupra nivelului de colesterol din organism.

Nu trebuie, însă, să eliminăm ouăle din alimentația noastră zilnicâ. Acestea au multe calități nutriționale, pe care nu le putem regăsi în alte alimente.

Ouăle ajută la reglarea tensiunii arteriale, spune Helen Bond într-un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition.

Cercetătorii de la Universitatea din Alberta au descoperit că gălbenuşul de ou conţine doi aminoacizi importanţi, triptofanul şi tirozina, şi că două gălbenuşuri crude conţin de aproape două ori mai mulţi antioxidanţi decât un măr. Însă prăjirea sau fierberea oului reduce nivelul de antioxidanţi la jumătate.

Faptul că ar trebui să consumăm un anumit număr de ouă pe zi este doar un mit. Cercetătorii spun că putem consuma câte ouă dorim, atât timp cât avem un stil de viață sănătos și o alimentație echilibrată.

Ouăle nu îngrașă mai mult decât alte alimente, ba din contră. În urma unui studiu s-a demonstrat că ouăle slăbesc. Datorită nivelului ridicat de calorii conferă o sațietate ridicată. Ouăle din zilele noastre conţin cu 20% mai puţine grăsimi, cu 13% mai puţine calorii şi cu 10% mai puţin colesterol ca în urmă cu 30 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel