Cum stopăm distrugerea Cotrocenilor de rechinii imobiliari. Un Cod al Transparenței pentru partidele politice

Ovidiu Raețchi este candidatul PNL la Primăria Sectorului 5. Deputatul PNL atinge subiecte fierbinți din sectorul 5 și face o propunere inedită care ar putea fi adoptată de toate partidele, nu doar de PNL, în contextul alegerilor locale din 2016. 

Iată analiza politică scrisă de Ovidiu Alexandru Raețchi, pentru dcnews.ro: 

Cartierul Cotroceni a fost inclus – de ani buni, în mod teoretic – în categoria zonelor protejate, fiind încadrat la gradul maxim de protecție. Asta înseamnă că zona are o valoare însemnată pentru București și că este parte a patrimoniului architectural; prin urmare, în Cotroceni nu se pot construi clădiri de mari dimensiuni, pentru a respecta parcelările reglementate. În plus, orice construcție nouă trebuie să respecte stilul zonei și al construcțiilor realizate, în mare parte, între cele două războaie – asta spune legea. Ei bine, legea nu a funcționat și pentru Primăria Sectorului 5, aceasta eliberând autorizații de construire pentru clădiri de patru etaje care sfidează flagrant regula zonei protejate Cotroceni.

În mod paradoxal – și cumva deconcertat – lupta juridică și penală împotriva acestor abuzuri este, în acest moment, îngreunată mult de opacitatea absolută a procedurilor din Primăria Sectorului 5. Orice aviz de urbanism, orice filă de buget, orice document oficial reprezintă un secret de stat pe care nici măcar procurorii nu îl pot obține. Procesul în cazul “blocului Locic” care a mutilat ilegal un cartier de patrimoniu a fost tărăgănat ani de zile – și nici măcar azi soarta lui nu e limpede.   

În încercarea de a bloca asemenea probleme, am propus un Cod al Transparenței în administrația locală pe care să și-l asume candidații PNL la alegerile locale din 2016 și, printr-un efect firesc de contagiune, și candidații celorlalte partide. Prin asumarea câtorva criterii simple prin care Primăriile ar deveni mai transparente și mai accesibile pentru cetățeni, aberațiile de tipul construcțiilor ridicate peste noapte – fără temei legal – ar deveni istorie.

Redau mai jos textul integral al Scrisorii Deschise pe care am transmis-o astăzi co-președintelui PNL Alina Gorghiu cu privire la acest Cod al Transparenței:

Stimată doamnă co-președinte,

Asumarea de către Partidul Național Liberal – în premieră pentru un mare partid și dincolo de orice cost electoral imediat – a unor criterii de integritate obligatorii pentru toți candidații noștri (la nivelul Parlamentului, administrației locale și Parlamentului European) reprezintă, concomitent, un act de normalitate și curaj. 

Beneficiile pe care le aduceți societății românești și PNL prin această asumare vor fi evidente.  

Sunt convins însă că este doar un prim pas dintr-o suită de reforme pe care le aveți în vedere și pe care societatea românească le solicită insistent și legitim. Cred, de exemplu, că ar fi un gest sanitar și eficient să propunem candidaților PNL la alegerilor locale să semneze un Cod al Transparenței care să completeze schimbarea asumată prin Decalogul integrității. 

Cele zece criterii de integritate reprezintă, practic, o sinteză a cerințelor formulate de societatea civilă în urma tragediei Colectiv și îi elimină din rândurile candidaților pe acei membri care au încălcat un set de cerințe ale unei minime decenței politice. În aceeași măsură, un Cod al Transparenței care să fie asumat la nivel local ar însemna o primă barieră în calea corupției și a folosirii banilor publici în alte scopuri decât în beneficiul cetățenilor. 

Asigurarea unei administrații publice transparente ar trebui să fie principiul de bază al candidaților PNL, unii dintre aceștia având dificila misiune de a umple un vid democratic – rezultat al baronizării PSD.

Un exemplu al unei administrații profund ineficiente și netransparente a fost cea a Sectorului 5, care nu a respectat principii de bază cum ar fi asigurarea accesului la informații de interes public. În calitate de parlamentar ales în Sectorul 5, știu că ați luptat în ultimii ani împotriva acestor abuzuri și vă doriți, ca și mine, ca acest model al administrației opace să nu mai fie continuat în nicio altă administrație din țară. Un Cod al Transparenței ar putea împiedica și corupția la nivel local, Primăriile fiind beneficiare ale unor fonduri consistente de la buget.

Știu cât de mult vă doriți, în calitate de deputat, ca Primăria Sectorului 5, dar și alte Primării din țară, să aibă un buget public și un proces mai transparent de luare a deciziilor. Prin urmare, vă propun, pentru o primă analiză, un set de cinci criterii care să fie incluse în Codul transparenței pentru candidații la alegerile locale.

1.    Ședințele de Consiliu Local filmate și transmise live pe pagina de internet a Primăriei. Această pagină trebuie să fie funcțională și întreținută la zi

2.    Ședințe publice de consultare cu comunitatea locală înainte de orice decizie importantă cu privire la bugetul local sau Planul de Urbanism și integrarea opiniilor exprimate de membrii societății civile în procesul de luare a deciziilor la nivel local

3.    Informarea cetățenilor cu privire la proiectele, acțiunile, respectiv investițiile care fac obiectul deciziilor administrației publice, prin publicarea online a contractelor semnate de Primărie și a propunerilor de proiecte

4.    Organizarea unor conferințe de presă săptămânale, după ședințele de Consiliu, în care să fie communicate și explicate deciziile luate;

5.    Introducerea pentru consilieri a votului electronic nominal în comunitățile mari și asigurarea votului la vedere pentru deciziile care țin de bugetul local și Planul de Urbanism încomunitățile mici. Publicarea rezultatelor votului și a opțiunilor individuale pe pagina de internet a Primăriei.

Sunt doar câteva propuneri care cred că ar trebui discutate în interioriul PNL pentru a asigura cetățenilor o ofertă politică liberală clară și responsabilă la alegerile locale din anul 2016.

Notă: Titlul și textul aparțin autorului. Titlul de homepage și lead-ul aparțin redacției. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel