EXCLUSIV  Ovidiu Roșu, veterinar, propune o soluție în problema urșilor: În acest mod, animalul își va reaminti pericolul

Sursa foto: Freepik
Sursa foto: Freepik

Medicul veterinar Ovidiu Roșu a vorbit, în exclusivitate pentru DCNews, despre pericolul la care se supun turiștii atunci când hrănesc urșii, trăgând un semnal de alarmă asupra încetării acestui obicei.

Doi bărbați au fost la un pas să fie atacați de un urs. Cei doi au oprit mașina pe marginea drumului și au început să hrănească animalul, un lucru din ce în ce mai des întâlnit, însă incorect și foarte periculos.

"Hrănirea urșilor a devenit o problemă. Orice animal care are capacitatea să facă rău oamenilor, iar noi - pentru amuzament, o poză sau un video - îl hrănim, evident că se va apropia tot mai mult de oameni. Acest lucru, însă, nu schimbă cu nimic comportamentul urșilor, ei vor ataca oricum. Atât timp cât populația nu va înțelege că nu trebuie să îi hrănim, evenimentele de genul acesta se vor întâmpla din ce în ce mai des. Dacă hrănim, spre exemplu, o ursoaică cu pui, la rândul lor puii când vor deveni independenți se vor apropia de oameni pentru că îi văd pe aceștia ca pe o sursă de hrană. Nu garantează nimeni, însă, faptul că nu vor ataca.

Vom ajunge, cel mai probabil, să facem cum fac americanii. Acolo, în momentul în care ursul devine o problemă, e ucis. Se încearcă, pentru început, gloanțele de cauciuc, săgeți speciale care explodează la impact și nu rănesc animalul, însă fără rezultat deoarece acel urs știe că oamenii îl hrănesc. Devine agresiv când nu mai primește mâncare, iar autoritățile îl văd ca pe o problemă ce trebuie eliminată. Și, acum, să ne punem întrebarea: din vina cui este omorât acel animal, din vina lui sau a oamenilor?

De ce noi, oamenii, nu avem capacitatea să înțelegem că un animal sălbatic nu trebuie ademenit? Dacă iubiți animalele, dacă iubiți natura, nu le mai distrugeți. Nu încercați să hrăniți urșii, nu-i mai domesticiți. 

Nici nu putem da vina pe autorități. Oricât de multe pancarte ar monta, oricât de multe bannere am avea și oricât de multe RO-Alert-uri ar trimite, oamenii nu vor să înțeleagă. Degeaba punem containere anti-urs, degeaba ridicăm amenzile, dacă lumea nu se va opri din hrănit animalele. Pentru acea poză sau acel video, un animal riscă să fie condamnat la moarte", a declarat medicul veterinar Ovidiu Roșu.

Odată cu creșterea numărului de urși hrăniți de turiști, cresc și cazurile de incidente nefericite. Nu rămâne nimic altceva de făcut decât implementarea unor măsuri care să țină animalele la distanță, în acest fel nu vom mai avea nici turiști răniți sau morți și nici urși condamnați la moarte. 

"Vom începe, în săptămânile următoare, să propunem autorităților un program de implementare dedicat animalelor problemă - în special a femelelor care, o dată la 2-3 ani, dau naștere a 3 sau 4 pui - pui care ulterior vor prelua din comportamentul mamei, care merge să cerșească mâncare de la turiști. Vrem să folosim diferite metode de contracepție, evident nu asupra animalelor din mijlocul pădurii, ci doar a celor de pe Transfăgărășan, de exemplu. Nu va fi o rezolvare totală, dar poate fi o soluție.

Sperăm și la implementarea gardurilor electrice. Sunt, în unele zone din țară, oameni care și-au pus garduri electrice pentru a-și proteja animalele, dar și pe ei înșiși, de urși. Sunt total de acord cu implementarea lor, ajută enorm. Animalul, odată ce a atins de două-trei ori acel gard, își va reaminti că acolo este un pericol și nu va mai insista atât de mult să vină în zona respectivă." ne-a mai declarat veterinarul Ovidiu Roșu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel