Roverul Perseverance a reușit să producă oxigen pe Marte. Robotul a folosit atmosfera rarefiată, dar bogată în dioxid de carbon a planetei. În cadrul experimentului, Roverul a generat 5 grame de oxigen.
Dumitru Prunariu a intervenit în direct la Antena 3 unde a explicat la ce va ajuta producerea de oxigen la scară largă pe planeta Marte.
”Este pentru prima dată când se produce un anumit gaz, artificial, pe suprafața unei alte planete. Oxigenul este necesar nu numai respirației viitorilor astronauți care vor popula planeta Marte, dar va fi necesar și pentru combustibilul navelor cosmice care vor decola de pe Marte. Se estimează că acest experiment pune bazele unui aparat mult mai mare care să fie trimis în viitor pe suprafața lui Marte. Omul nu are nevoie de atât de mult oxigen. Aparatul mare care va fi dus pe Marte va cântări aproximativ o tonă și va fi dus de o navă cosmică de pe Pământ.
Oamenii simpli care ar putea ajunge în cosmos înseamnă oameni în primul rând sănătoși, cu un psihic foarte stabil, oameni care au suficienți bani cât să își plătească un bilet către spațiul cosmic. În prezent, un bilet la bordul unei nave a lui Elon Musk, care să-i ducă doar până la stația orbitală și înapoi, costă cam 55 de milioane de dolari.
Desigur, vor fi construite hoteluri în spațiul cosmic, un modul gonflabil se află deja de cinci ani atașat la stația cosmică internațională pentru a fi testat. Vor fi create stații orbitale pentru turiști și în jurul Lunii, dar asta peste două, trei decenii. Următorul echipaj uman, care va cuprinde și o femeie, va ajunge pe suprafața Lunii în 2025, dar nu ca turiști, ci ca reprezentanți ai unei instituții guvernamentale”, a declarat cosmonautul român Dumitru Prunariu.
VEZI ȘI: NASA. Roverul Perseverance a produs oxigen pe Marte / Video
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News