Medicamentul Ozempic va fi scos de pe piața din România.
Ozempic, medicamentul destinat pacienților cu diabet zaharat de tip 2, foarte căutat și de persoanele cu obezitate, ca urmare a efectului asupra scăderii în greutate, va dispărea de pe piața din România începând cu 1 august 2024, potrivit unui anunț făcut de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR):
”Conform informațiilor primite din partea deținătorului autorizației de punere pe piață (DAPP), medicamentul OZEMPIC (SEMAGLUTIDUM), în toate cele trei concentrații (0,25 mg; 0,5 mg; 1 mg) și sub formă de soluție injectabilă în stilou injector (pen) preumplut, din motive comerciale, va fi disponibil în România doar până la data de 31 iulie 2024.
Conform prevederilor legale, medicamentul OZEMPIC nu va mai fi comercializat în România după această dată.
DAPP a informat că după 1 august 2024, Semaglutida va fi disponibilă persoanelor cu diabet zaharat de tip 2, în forma de comprimate orale, la recomandarea medicului.
În urma discuțiilor cu ANMDMR, producătorul și-a luat angajamentul de a pune pe piață cantități care să asigure întreg necesarul pacienților care suferă de diabet zaharat de tip 2 și care primesc în prezent tratament cu forma orală conținând această moleculă sau cărora medicii de specialitate le vor recomanda înlocuirea tratamentului injectabil cu tratamentul sub formă de comprimate orale.
Agenția va urmări respectarea acestui angajament, astfel încât să nu existe niciun impact negativ asupra pacienților diabetici”.
Această situație nu se datorează unei probleme de calitate sau de siguranță a medicamentului. Până la 31 iulie 2024 semaglutida este disponibilă, în România, în două forme farmaceutice: ca soluție injectabilă, Ozempic și comprimate orale Rybelsus, conform informațiilor. După 1 august 2024, semaglutida va fi în continuare disponibilă persoanelor care trăiesc cu diabet zaharat de tip 2 în formă de comprimate orale. Tratamentul pacienților ar trebui să fie schimbat, în siguranță, cu un alt GLP-1 RA, oral sau injectabil sau cu o alternativă adecvată pe baza experienței clinice a profesioniștilor din domeniul sănătății, luând în considerare disponibilitatea Ozempic numai până la 31 iulie 2024.
În România, din 2009, a fost adoptată politica celui mai mic preț la medicamente, o măsură populistă pe care nu a reușit să o schimbe niciun guvern și care lovește atât producătorii din țară, cât și pe pacienți. Medicamentele inovative produse în alte țări sunt importate la prețurile mici stabilite de stat și reexportate în țări occidentale unde prețurile sunt mai mari. Sau, producătorii se retrag de pe piața românească. Sute de medicamente au dispărut, astfel, din România, în ultimii ani.
”Producătorul notifică înainte cu 12 luni de a retrage un medicament ANMDM, dar din motive care țin de politica de concurență nu se face public anunțul până la data de intrare în vigoare a deciziei. Ozempic este un medicament foarte solicitat, compania care îl pune pe piață se află sub presiune pentru a deschide noi linii de producție pentru a satisface cererea la nivel internațional, așa că e de înțeles că a renunțat la o piață mică, unde ar fi trebuit să vândă în pierdere, pentru a satisface nevoia de imagine a politicienilor noștri. Impunând cele mai mai mici prețuri, au obținut cele mai goale rafturi în farmacii. Nu au protejat pacienții, ci i-au lipsit de mijloace. Reprezentanți ai tuturor forțelor politice au recunoscut eșecul acestei politici populiste. dar nimeni nu are curaj să o corecteze. Iar statul nu câștigă, ci pierde, fiindcă în criză este nevoit să importe de urgență, la prețurile de raft din occident. Iar crizele se produc tot mai des, pentru că medicamente esențiale, salvatoare de vieți, dispar din farmacii”, a spus Val Vâlcu.
De asemenea, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a subliniat, în dezbaterea organizată de DCNews, ”Noua strategie farmaceutică europeană - provocări și șanse pentru sistemul sanitar din România”, că avem ”o problemă majoră în momentul de față, o piedică, este faptul că dorim să avem cel mai mic preț din Europa. Acest cel mai mic preț din Europa se dovedește a fi foarte păgubos”.
Vezi mai mult aici: EXCLUSIV Cercel: Dorința României de a avea 'cel mai mic preț din Europa' se dovedește a fi, de fapt, o mare problemă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu