OZN-uri? Nu, doar nori lenticulari. Unde se formează şi de ce sunt confundaţi mereu cu farfuriile zburătoare

Pasionaţii de ufologie insistă să asocieze norii lenticulari cu extratereștrii. Cu toate acestea, realitatea este departe de a fi legată de viața inteligentă de pe alte planete. Dimpotrivă, norii lenticulari sunt un fenomen meteorologic specific ecosistemelor montane.

Norii Altocumulus lenticularis sunt nori staționari care se formează mai ales în troposferă. Norii lenticulari sunt creați atunci când o obstrucție, de obicei munți, intervine în calea curentului de aer tipic din atmosferă. Pentru că se formează mai jos decât alți nori, aceste formaţiuni gazoase cu aspect de inelar au stârnit mereu curiozitatea. Adesea, acestea arată ca niște vase concave sau chiar ca nişte obiecte zburătoare ca cele din filmele SF. Uneori, sunt suprapuse, în jurul unor vârfuri înzăpezite, antene sau chiar telescoape specializate, așa cum se întâmpla recent la Observatorul Gemini din Hawaii. Cu toate acestea, dispunerea lor depinde de condițiile meteorologice și climatice din fiecare locație. Iată ce se cunoaște despre norii lenticulari, conform weather.gov: norii lenticulari sunt cunoscuți și sub numele de nori orografici, adică nori de munte. Acești nori sunt creați în special într-o atmosferă stabil stratificată, adică în principal între toamnă și sfârșitul iernii și pot avea și mai multe etaje dacă există suficientă umiditate. Şi în România au fost surprinşi astfel de nori "ciudaţi", deasupra Văii Jiului. Iniţial, oamenii s-au panicat şi s-au gândit, cum era de aşteptat, la OZN-uri. De altfel, se crede că sunt una dintre cele mai comune explicații pentru observările OZN din întreaga lume.

De ce se formează norii lenticulari

Norii lenticulari sunt „cunoștințe vechi” ale Muntelui Fuji, din Japonia, precum și ale altor vârfuri acoperite de zăpadă din întreaga lume. Vântul, umiditatea și temperatura încurajează formarea lor deasupra craterului vulcanului, generând priveliști unice între prefecturile Shizuoka și Yamanashi. Fotografii petrec luni întregi acolo doar așteptând ca aceste formațiuni gazoase să coboare. În ciuda faptului că fenomenul a fost studiat pe scară largă, există o credință greșită că norii lenticulari sunt legați de aparițiile extraterestre pe Pământ. Oficialii de la National Science Foundation’s National Optical-Infrared din SUA sunt conștienți de această dezinformare, mai ales după avalanșa de tweet-uri și postări pe rețelele de socializare apărute recent, formațiunea având loc deasupra observatorului din Hawaii: „Dacă la prima vedere ați crezut că formele albe arată ca o farfurie zburătoare, atunci nu sunteți singurii. Structurile ovale albe sunt, de fapt, exemple frumoase de nori lenticulari”, au explicat ei într-un comunicat.

Specialiștii asigură că astfel de nori sunt generați atunci când, după cum documentează National Weather Service, „vânturile rapide se ciocnesc cu partea laterală a unui munte sau a unei alte structuri înalte”. De aceea, ele produc și acest efect vizual al mai multor valuri, unul peste altul. Acest fenomen este cunoscut sub numele de efectul Foëhn: turbulența mecanică a aerului rece, care se află deasupra unei atmosfere mai calde. Acest lucru creează zone „staționare” în atmosferă, care rețin umezeala și dau forma lenticulară formației de gaze. Acestea fiind spuse, ufologii vor fi dezamăgiți să afle că norii lenticulari nu sunt, din păcate, formați de extratereștri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel