Află ce declarații a făcut profesorul de economie Mircea Coșea despre ”pacea fiscală”.
În contextul în care Ministerul Finanţelor, prin declarația secretarului de stat Alin Marius Andrieş, a anunțat o ”pace fiscală” care, printr-un articol amendament la Legea bugetului, stabilește ca în anul 2024 nu o să fie modificări semnificative ale cadrului fiscal şi Codului Fiscal, l-am contactat pe profesorul de economie Mircea Coșea pentru a ne oferi un punct de vedere asupra acestei decizii.
„Eu cred că în anul 2024 se va încerca din partea actualei coaliții o anumită stabilitate din punct de vedere fiscal. Nu cred că vor avea loc mari și mari schimbări în regimul fiscal pentru că e an electoral iar coaliția actuală dorește să continue guvernarea, deci nu vrea să deranjeze și nu vrea să își încalce promisiunea aceea că pe parcursul acestui an nu va exista niciun fel de creștere a impozitelor și taxelor și nu va exista niciun fel de încercare de a introduce noi impozite și taxe. Asta este o promisiune, este în cadrul anului electoral, acum există o situație clară și anume că acoperirea promisiunilor, pe care această guvernare le face, din punct de vedere al creșteri pensiilor, al salariilor în vederea respectării promisiunilor făcute nu se poate respecta printr-un efort intern, va avea loc această continuare a procesului de îndatorare.
Se vor împrumuta, dar nu vor acoperi cheltuielile pe care le fac în acest an, așa încât imediat după alegeri mă aștept să existe o presiune mai mare din punct de vedere al impozitelor și taxelor, eventual chiar introducerea unor elemente noi cum ar fi o mărirea a TVA-ului sau impozitul progresiv, asta însă nu înainte de a alegeri. Deci, înainte de alegeri e posibil să existe acea ”pace fiscală”.
Acum, însă, apare o situație legată de calendarul alegerilor și anul fiscal, și anume această comasare a alegerilor care devansează programul electoral. S-ar putea ca după alegeri, pe parcursul anului 2024 să aibă loc anumite creșteri de impozite și taxe, să nu mai aștepte până la 2025.
Oricum, indiferent de modul în care se vor aplica și de timpul în care se vor aplica, din punctul meu de vedere e absolut clar că Guvernul, cel care e și cel care va fi, probabil tot acesta, nu are altă posibilitate ca să meargă pe un drum de încercare a eliminării și a micșorării deficiturilor decât printr-o creștere a impozitelor și taxelor. Începând cu 2025 atât mediul de afaceri cât și populația va fi supusă la noi impozite și taxe, probabil cu un risc mai mare și cu amploare mai mare la nivelul taxelor și impozitelor locale, acolo unde există nevoie de bani mai mare decât pot acumula administrațiile locale”, a declarat profesorul de economie Mircea Coșea, în exclusivitate pentru DC News.
Citește mai multe despre ”pacea fiscală”: Ministerul de Finanțe susține că face ”pace fiscală”. Ce ne așteaptă în 2025, sub scuza PNRR-ului
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu