Cozmin Gușă a explicat, în direct la Realitatea TV, că acțiunile lui Liviu Dragnea și Klaus Iohannis de după alegerile parlamentare arată că există posibilitatea de a se instala o pace negociată între instituția prezidențială și majoritatea parlamentară, dacă aceasta va fi jucată corect.
"Astăzi s-au întâmplat multe lucruri. Ele au și fost expuse public, pentru că toată presiunea acumulată post-alegeri, unii pe seama bucuriei și a satisfacției, alții pe seama dezamăgirii și a insatisfacției, la un moment dat trebuie să iasă la suprafață. A fost încă o zi sub semnul sintagmei 'voturile vorbesc'. Aceste lucruri care se subordonează acestei sintagme le-am putut vedea. Se conturează acea variantă pe care o prezentam în urmă cu câteva zile, varianta de pace negociată, varianta 2A în ceea ce prezentam noi, adică până la urmă Klaus Iohannis să accepte, nici nu are prea multe ce să facă, un premier propus de PSD cu care și Liviu Dragnea și PSD să fie de acord. Bineînțeles, inclusiv aliatul ALDE, deocamdată, dacă nu va fi altul. Asta clarifică într-un fel treburile, dar ne arată două lucruri: (1) se ajunge la o pace și (2) că vom avea un alt model de conducere față de cele din ultima perioadă, dar care nu este un model nou pentru România. I-am spus model polonez, dar, de fapt, este un model care a funcționat și în România. Și sunt în măsură să vorbesc despre asta, având în vedere că a funcționat o perioadă chiar în timp ce eu eram secretar general la PSD, sub președinția și prim-ministeriatul lui Adrian Năstase, în 2001", a spus Gușă.
[citeste si]
Consultantul politic a susținut că această pace se poate transforma din una negociată în una simulată, dacă Klaus Iohannis și Liviu Dragnea nu vor juca corect.
"Pacea asta care se poate instala și este pe cale să se instaleze e bună pentru noi, cu condiția să fie jucată corect și ambii combatanți, pe de-o parte Klaus Iohannis și instituția prezidențială, pe de altă parte Liviu Dragnea și majoritatea parlamentară, să o joace corect. Adică să nu fie o pace simulată. Evenimentul devoalat public astăzi, respectiv al chemării informale a lui Călin Popescu Tăriceanu la Cotroceni, poate să împieteze serios asupra ideii de pace instalată și, atunci, să apară ca o pace simulată, care, la un moment dat, orice lucru simulat bineînțeles că se va răzbuna", a susținut acesta, conform Realitatea.net.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu