Un nou pachet de măsuri de sprijin pentru companiile din mediul privat a fost adoptat joi în Guvernul condus de Marcel Ciolacu.
Propunerile mediului de afaceri către statul român au fost preluate oficial de executiv. Acestea se refera la debirocratizare fiscală si mai mult timp pentru tranziția digitala a companiilor. Din același set de propuneri face parte și declarația unica digitală pentru persane fizice, adoptată în premieră în țara noastră.
Propunerile companiilor, adoptate oficial în Guvern
În urma consultărilor avute de Marcel Ciolacu cu mediul privat din România, în procesul de transparență decizională, premierul a adoptat astăzi în Guvern un pachet de măsuri dedicate.
“Preluăm azi soluții rezultate din consultările noastre cu mediul de afaceri pentru reducerea birocrației. (...) Adoptăm și alte măsuri preluate tot de la mediul privat pentru a eficientiza sistemul RO e-Transport și a nu genera blocaje în activitatea companiilor”, a declarat joi premierul Ciolacu.
Clarificări ale codului fiscal și timp în plus pentru tranziția digitală a companiilor
Din pachetul de măsuri fac parte noile completări de norme metodologice ale Codului fiscal, în ceea ce privește impozitul pe profit, impozitul microîntreprinderilor și accizele.
Tot în urma consultărilor cu antreprenorii, Guvernul a introdus astăzi o abordare graduală a sancțiunilor pentru bunurile nedeclarate. Mai exact, executivul a suspendat temporar, până la 31 decembrie 2024, sancțiunile privind netransmiterea datelor de poziționare în Sistemul RO e-Transport, pentru a oferi timp operatorilor economici să-și adapteze sistemele informatice.
Consultarea cu mediul privat devine politică de guvernare
Într-o declarație recentă despre faptul că nu va modifica cota unică de impozitare în 2025, până când digitalizarea ANAF nu va fi finalizată, premierul Marcel Ciolacu a amintit despre importanța acestor consultări permanente pe care le are cu mediul privat din România.
"Orice modificare fiscală trebuie făcută doar după un consens cu sindicatele şi patronatele. Faptul că nu vom crește taxele în 2025 reprezintă o garanţie că mergem, împreună, pe calea sigură pentru dezvoltarea României", a declarat recent premierul Marcel Ciolacu.
Declarația unică digitală, e-DU
În procesul de debirocratizare a procedurilor administrative, Guvernul a aprobat joi, în premiera, și Declarația unică digitală, o propunere venită tot din consultările cu mediul privat de afaceri.
„Prin actul normativ se reglementează formularul inteligent e-DU - declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, precompletată cu informațiile deținute de ANAF privind veniturile înregistrate și disponibile în baza de date a instituției. Măsura are în vedere determinarea automată a bazelor anuale de calcul pentru stabilirea CAS și CASS datorate de persoanele fizice, în scopul unei mai bune colectări a acestora, prin reducerea și eliminarea erorilor de calcul şi de declarare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, în conferința de presă de joi.
Partidul Social Democrat - PSD, CMF 31240010
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu