Fondul Monetar Internațional (FMI) a avut mai multe nemulțumiri și recomandări la adresa Guvernului României privind economia și evoluțiile fiscale, după cum reiese din raportul întocmit.
Publicitate
Potrivit unor surse Antena 3, acest raport care a fost redactat de FMI arată că pachetul fiscal adoptat recent este un pas important, dar nu suficient. FMI spune că Guvernul ar trebui să pregătească şi alte reforme fiscale şi atrage atenţia că sunt riscuri cu privire la creşterea economică. De exemplu, FMI spune că o creştere puternică a salariilor în România ar putea să întârzie scăderea inflației.
De asemenea, în ceea ce priveşte noile taxe, spun cei de la FMI că reprezintă un pas înainte, însă Guvernul ar trebui să ia în calcul şi scăderea pragului pentru microîntreprinderi, variantă care s-a discutat în Guvern, dar cu care nu au fost de acord liderii coaliției de guvernare.
În ceea ce priveşte impozitele noi stabilite pe cifra de afaceri pentru bănci şi firme mari, FMI atrage atenţia că aceste impozite pun o povară injustă asupra companiilor care au marje scăzute şi pot să slăbească intermedierea financiară. Se recomandă implementarea unor noi taxe în decurs de doi ani şi scoaterea privilegiilor, excepţiilor care au mai rămas, să fie uniformizat TVA-ul şi să fie regândit modul în care este taxată proprietatea.
În ceea ce priveşte taxele anunţate peste noapte, FMI recomandă să fie înfiinţat un departament în Ministerul Finanţelor care să le gestioneze.
În privinţa politicii Guvernului prin care vrea să controleze preţul alimentelor - acea valoare limitată adăugată -, FMI spune că nu este un instrument potrivit pentru a scădea inflaţia. Dimpotrivă! Ar putea să ducă la creşterea preţurilor pentru alte bunuri.
Raportul ar urma să fie prezentat mâine, într-o conferinţă de presă. Tot mâine, FMI discută şi cu premierul Marcel Ciolacu, la Guvern.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu