Liderii europeni au aprobat un pachet de sancțiuni prin care vor să tragă la răspundere Kremlinul.
Potrivit Comisiei Europene, sancțiunile se bazează pe cinci piloni.
În primul rând, pachetul include sancțiuni financiare care blochează accesul Rusiei la cele mai importante piețe de capital.
„Vizăm în prezent 70% din piața bancară rusă, dar și principalele întreprinderi deținute de stat, inclusiv în domeniul apărării”, potrivit paginii de Facebook a Comisiei Europene în România.
Al doilea pilon principal vizează sectorul energetic, un domeniu economic esențial care aduce beneficii în special statului rus.
În al treilea rând, se va interzice integral vânzarea de aeronave, piese de schimb și echipamente către companiile aeriene ruse.
În al patrulea rând, va fi limitat accesul Rusiei la tehnologii esențiale.
„Vom împiedica accesul Rusiei la tehnologii importante de care are nevoie pentru a construi un viitor prosper”, potrivit CE.
„În fine, acționăm în domeniul vizelor. Diplomații și grupurile asociate, precum și oamenii de afaceri nu vor mai avea acces privilegiat în Uniunea Europeană", a declarat Ursula von der Leyen.
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a spus, vineri, că sunt două puteri pe care analiștii le iau în seamă acum.
„Va trebui să învățăm să trăim cu conflicte în viitor. Rusia, deși încearcă să se proiecteze ca o mare putere, în momentul în care nu ai economie puternică, nu ești o mare putere. Sunt două puteri pe care analiștii le iau în seamă acum: Statele Unite și, evident, NATO, cu tot ceea ce există în această zonă. Punem aici și Uniunea Europeană, în sensul că vedem o apropiere tot mai mare între NATO și UE. Mai e China, care e un rising star în ultimele decenii. Oricât ar vrea Putin să arate că Rusia este o mare putere, are nevoie de un partener”, a spus, vineri după-amiază, la DefenseRomânia și DCNews, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu.
„Europa, în istoria chiar recentă, a vrut Rusia parteneră, nu pe Putin, ci Rusia cu resursele și oamenii ei. Au încercat europenii. Chiar și în această perioadă, s-au văzut, la început, ezitări în a sancționa Rusia, când se credea că nu va ajunge să invadeze Ucraina”, a explicat ministrul.
„Cred că este mai puțin probabil să avem un război rece, pentru că nu mai este jumătatea lumii cu jumătatea lumii. Este vorba doar despre o țară, chiar dacă e o țară mare. (...) Izolând o țară, nu cred că poate să reziste politic un lider”, a mai spus Vasile Dîncu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu