Dr. Gabriel Mitulescu, chirurg oncolog la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre o operație complexă de exenterație pelvină totală, în care unui pacient i-au fost extirpate toate organele din pelvis, inclusiv osul sacru, o porțiune de ficat și o porțiune de intestinul subțire.
Dr. Gabriel Mitulescu a vorbit despre o intervenție recentă pe care a efectuat-o unui pacient cu cancer rectal foarte avansat. Acesta a explicat că intervenția a fost necesară din cauza unui cancer rectal care a invadat organele din pelvis, inclusiv osul sacru. Potrivit medicului, mai multe echipe chirurgicale au colaborat în cadrul acestei intervenții care a durat mai bine de 16 ore.
„Domnule doctor, ați efectuat recent o operație extrem de complicată. Aveți multe astfel de intervenții. A durat peste 16 ore. De ce a fost nevoie de o astfel de intervenție?”, a întrebat Val Vâlcu.
„A fost un caz complex și a trebuit să ne unim mai mulți specialiști din mai multe domenii, mai multe echipe chirurgicale, și fiecare operând partea lui, s-a sumat această perioadă de timp. Să știți că pentru noi au fost cam două ore. La noi trece timpul altfel atunci când ești în timpul intervenției.
Era un caz mai complicat, un cancer rectal, foarte avansat, care a invadat toate organele din pelvis, inclusiv osul sacru. A avut și metastaze hepatice operate în prealabil într-o altă intervenție, dar, în momentul prezentării la această intervenție, mai avea un nodul suspect în segmentul 2-3.
Atunci, intervenția a debutat cu abordul ficatului care a fost disecat din aderențele anterioare și cercetat prin ecografie intraoperatorie ca să nu rămână cumva vreun nodul. Nodulul s-a extirpat împreună cu o porțiune de ficat, s-a trimis la analiză anatomopatologică în timpul operației - care a făcut multe secțiuni și de asta a trebuit așteptat o perioadă de timp. A venit cu concluzia că nu este țesut neoplazic, este o fibroză cicatricială și atunci am putut purcede la operația principală.", a spus dr. Gabriel Mitulescu.
Dr. Gabriel Mitulescu a explicat că operația principală a constat în exenterație pelvină totală, care implică extirparea tuturor organelor și structurilor moi din pelvis, inclusiv ablația totală a sacrului, cu excepția vertebrei S1. După rezecția sacrului, s-a făcut derivație de urinare pentru a permite eliminarea urinei prin orificii alternative. Reconstrucția a inclus mutarea unor lambouri musculare și cutanate pentru a acoperi spațiul pelvin și defectul lăsat de extirparea sacrului. În final, locul gol va fi astupat de intestinul subțire, deși pacientul are o porțiune mai mică de intestin subțire din cauza intervenției.
„Operația principală se cheamă exenterație pelvină totală pentru că se extirpă toate organele, toate părțile, toate structurile moi de la nivelul pelvisului. În plus de această mare rezecție, s-a făcut și ablația totală a sacrului, exceptând vertebra S1.
Deci s-a făcut această exenterație, tumora rămânând doar aderentă de sacru pe care îl și invada. Toată disecția trebuie făcută în țesut sănătos, deci toate organele au rămas într-un bloc, după care s-a repoziționat pacientul pe burtă, după ce s-a închis temporar.
A venit echipa de neurochirurgie care a purces la ablația totală a sacrului. După ce s-a rezecat sacrul, s-a închis, s-a repus pacientul și s-a redeschis pentru a se face derivație de urinare pe cale pe care intervenția - scoțând organele din pelvis - le necesita pentru a putea să elimine la nivelul altor orificii decât cele naturale, la nivelul peretelui abdominal.
Mai e o echipă. A rămas un spațiu tridimensional cu o vindecare foarte precară, pentru că și iradierea făcută în exces anterior compromite vascularizația și pentru că e un spațiu tridimensional mărginit de niște oase inextensibile, mai ales că s-a extirpat și osul sacru. O echipă de chirurgi plasticieni a mutat niște lambouri musculare și cutanate care au mai astupat din acest spațiu pelvin și, în primul rând, au acoperit defectul produs de sacru, unde ar fi putut să adere intestinul.
Așa a fost făcută reconstrucția. S-a mutat mușchi drept abdominal cu piele, rămânând pe pedicul vascular ca să fie viabil, care a fost transferat în pelvis și s-au unit.", a spus dr. Gabriel Mitulescu.
„Locul acela gol de unde ați scos atâtea organe?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Locul gol va fi astupat de către intestin subțire. Oricum, pacientul are mai puțin intestin subțire pentru că, în cursul intervenției, s-a scos și o porțiune de intestin subțire care a fost invadată de tumoră, s-a scos partea de colon invadată de tumoră.”, a spus Dr. Gabriel Mitulescu la Interviurile DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu