EXCLUSIV  Pacienți cu alergie la greieri și lăcuste. Prof. dr. Carmen-Bunu Panaitescu: Nu e o direcție normală, într-o țară europeană, să mâncăm așa ceva

Fotografie creată de fauxels, de la Pexels
Fotografie creată de fauxels, de la Pexels

Prof. dr. Carmen-Bunu Panaitescu, președinta Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie "Victor Babes" Timișoara, a vorbit despre alergia la lăcuste și greieri.

Prof. dr. Carmen-Bunu Panaitescu a spus că, recent, a avut mai multe cazuri de alergie la lăcuste și greieri.

„Există o mulțime de alergii ascunse. Am vreo trei-patru pacienți cu manifestări digestive, dar mai ales cutanate, de tip urticarie, legate de alimente, iar oamenii nu au putut spune că alimentul X le-ar face rău.

Le-am făcut test și am identificat că sunt alergici la... lăcuste! Eu cred că se folosește demult făina de lăcuste în diverse alimente. Și greierele a fost o cauză de sensibilizare. Nu suntem obișnuiți cu aceste proteine.

Cine ar fi crezut că alergia era la lăcuste și la greier? Este ultimul diagnostic ciudat pe care l-am pus. Am căutat cazuistica la nivel mondial și se descrie alergie până la șoc la greiere și lăcustă. Nu cred că este o direcție normală, într-o țară europeană, care are cu totul și cu totul altă sursă de alimentație, să ajungem să mâncăm așa ceva. Eu aș merge pe o mâncare sănătoasă, pe tot ce înseamnă bio, dar făcut cu cap. Poate nu ar strica să avem o colaborare între medici și cei din agronomie și să dezvoltăm ceea ce țara aceasta poate să dea, adică o alimentatie de bună calitate”, a spus Prof. dr. Carmen-Bunu Panaitescu la „Academia de Sănătate”, emisiune realizată de prof. dr. Irinel Popescu la DC News, DC News TV și DC Medical.

Youtube video image

VEZI ȘI: Lăcusta călătoare, aprobată de CE ca ingredient alimentar pentru piaţa UE: Congelată, uscată sau pudră

Comisia Europeană a autorizat, la începutul lunii noiembrie, introducerea pe piaţă a unei a doua insecte, Locusta migratoria (lăcusta călătoare), ca aliment nou.

Acest aliment va fi disponibil sub formă congelată, uscată şi de pudră şi este destinat comercializării ca gustare sau ca ingredient alimentar într-o serie de produse alimentare.

Această autorizaţie vine în urma unei evaluări ştiinţifice riguroase efectuate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA), care a concluzionat că lăcusta migratoare este sigură pentru utilizările prezentate de societatea solicitantă, precizează Comisia Europeană.

Produsele vor fi etichetate pentru a informa consumatorii cu privire la potenţialele reacţii alergice

Produsele care vor conţine acest aliment nou vor fi etichetate pentru a informa consumatorii cu privire la potenţialele reacţii alergice. Această autorizare din partea Comisiei este rezultatul unui vot pozitiv, în luna septembrie, din partea statelor membre în care a fost depusă cererea. În luna iunie a acestui an a fost autorizată prima insectă ca aliment nou: viermele galben uscat.

În diverse studii, Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a identificat insectele ca fiind o sursă de hrană foarte nutritivă şi sănătoasă, cu un conţinut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre şi minerale. Insectele, care sunt consumate zilnic de milioane de oameni de pe planetă, au fost identificate în cadrul strategiei 'De la fermă la consumator ca sursă alternativă de proteine care ar putea facilita trecerea la un sistem alimentar mai durabil, aminteşte executivul comunitar, conform unui comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel