EXCLUSIV  Pacienții diabetici, dificultăți în a recunoaște simptomele infarctului. Dr. Rodica Niculescu (SANADOR): Există riscul să treacă printr-un infarct fără dureri

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Dr. Rodica Niculescu, medic specialist Cardiologie Intervențională la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitată la DC News și DC Medical unde a vorbit despre infarctul acut. 

Potrivit medicului, infarctul acut necesită un prim ajutor imediat. Acesta reprezintă o urgență medicală în care este imperios ca mușchiul inimii să primească suficient oxigen, în caz contrar consecințele pot fi serioase.

„Boala, ca atare, reprezintă o ocluzie de una din arterele coronare și rolul nostru este să reușim să deschidem din nou artera, să facem ca fluxul prin artera respectivă să fie un flux de calitate, astfel încât mușchiul inimii să primească o cantitate suficientă de oxigen, glucoză și restul nutrienților necesari astfel încât să-și reia funcția cât mai repede.", a spus medicul.

Pacienții diabetici, dificultăți în a recunoaște simptomele infarctului 

„Există intervale de timp la care pacientul beneficiază de o recuperare cât mai aproape de normal, dar cu cât el se prezintă mai târziu, cu atât șansele de recuperare reală sunt mai mici. Sunt pacienți cu infarct care nu au o simptomatologie foarte caracteristică și nu-i aduce la spital, mai ales pacienții diabetici care nu prea au clopoțel din cauza neuropatiei diabetice, ei au mai mult o stare de rău general, decât o durere, și din această cauza rămân acasă. În timp, nerecuperarea prin flux de calitate bună conduce încet, încet la insuficiență cardiacă.

Din cauza asta este foarte important ca pacienții noștri să fie atenționați, mai ales cei care sunt diabetici, asupra riscului să treacă printr-un infarct fără dureri.

Sanador

Starea de rău generală... pur și simplu asocierea cu o stare de rău digestiv, cu dureri abdominale, chiar cu apariția unui tranzit accelerat sau cu durere în abdomenul superior pot fi imaginea unui infarct inferior. De aceea, gastroenterologii care primesc astfel de pacienți au deja lecția învățată și îi trimit la electrocardiogramă care poate confirma sau nu acest diagnostic.", a spus Dr. Rodica Niculescu.

Care este intervalul de timp

Medicul a explicat care este intervalul de timp în care un pacient cu infarct trebuie să se prezinte la doctor. 

„Cel mai repede un pacient beneficiază de recuperare aproape totală în primele două ore. Asta înseamnă o atitudine foarte vie, activă, atât a lui, cât și a celor din jurul lui. Pe măsură ce trec 6 ore - încă e bine, 12 ore - deja suntem la limită. După 24 de ore consecințele sunt serioase.

Să nu uităm că pacienții pot să nu fie neapărat cu o singură arteră afectată. Ei pot avea două, trei, artere afectate, iar dacă una dintre ele se închide cu un infarct acut, cu atât mai mult scade rezerva miocardică care poate răspunde la păstrarea tensiunii și pulsului în momentele următoare și de multe ori pacientul intră în șoc cardiogen, ceea ce reprezintă o complicație de temut și care se rezolvă în centrele adevărate.

E nevoie de defibrilator, de o supraveghere de terapie intensivă cardio-coronariană. Din această cauză lucrurile devine din ce în ce mai complicate, consecințele și calitatea vieții ulterioare, ceea ce contează foarte mult.", a spus Dr. Rodica Niculescu DC News și DC Medical. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel