Pacienții și medicii cer reanalizarea desființărilor de spitale

spital comanesti
spital comanesti

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România şi Colegiul Medicilor din România solicită reanalizarea de urgenţă a măsurilor luate în privinţa desfiinţării unor unităţi sanitare, clarificări şi luarea de măsuri urgente în folosul pacienţilor.

„Ca argumente, mentionam faptul ca nu s-au facut publice din timp si nu au fost analizate la fata locului măsurile luate în cazul fiecărui spital in parte. Simplul criteriu de eficienţă financiară sau de încadrare de personal poate sa constituie o premisa si nu un factor care sa determina inchiderea unui spital. Autorităţile trebuiau să analizeze nevoia de servicii de sănătate a populaţiei şi accesibilitatea la servicii medicale. A fost incalcat incalcat un drept fundamental al omului, stipulat si in Constitutia Romaniei, dreptul la sanatate”, spun reprezetanții COPAC și CMR.

„Desfiintarea unui spital nu se poate realiza decat daca un alt tip de unitate medicala preia o serie de servicii medicale (de exemplu un ambulator de specialitate sau un centru multifuntional). Transformarea in camine de batrani nu acopera nevoia de servicii medicale. Nu trebuie să uităm că un procent de 46% din populaţie trăieşte în mediul rural si in care lucreaza doar 11% din medicii din Romania constituind o discriminare majora. Implementarea masurii s-a facut voluntarist fara o perioada de tranzitie, daca ne raportam la actele normative adoptate (Hotarare de Guvern aprobata in data de 31.03.2011). Mai mult in momentul in care s-a inchis un spital, personalul medical din acel spital nu avea un contract de munca incheiat cu o alta unitate sanitata in asa fel incat sa nu sa existe sincope in activitatea lor”, susține COPAC și CMR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel