Molecule noi care asigură tratamente inovative destinate mai multor arii terapeutice.
În urma aprobării executivului, în data de 5 ianuarie 2022, a unei Hotărâri de Guvern pentru modificarea şi completarea anexei la HG nr. 720/2008, un număr de 20 de molecule au fost introduse în Lista care cuprinde denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.
Începând cu data de 1 februarie 2022, pacienţii vor avea acces la 12 molecule noi, dintre care 6 molecule au fost introduse condiţionat în listă şi fac obiectul unor contracte cost-volum şi cost-volum-rezultat. Pentru demararea acestor contracte, în perioada imediat următoare vor fi elaborate, în vederea aprobării, protocoalele terapeutice şi formularele specifice. Astfel, începând cu data de 1 februarie, CNAS va derula 4 contracte cost-volum pentru asigurarea accesului pacienţilor la moleculele aprobate condiţionat ce vor fi utilizate în tratamentul afecţiunilor oncologice, neurologice, endocrine şi a unor boli rare.
De asemenea, la aceeaşi dată, vor demara contractele cost-volum-rezultat în cadrul cărora va fi asigurat tratamentul pentru pacienţii cu hepatita C, atât cu cele două noi molecule pangenotipice aprobate, cât şi cu medicamentele genotip specifice introduse anterior în Lista de medicamente compensate şi gratuite.
Cele 6 noi molecule introduse necondiţionat în listă, la care pacienţii vor avea acces începând cu data de 1 februarie, au indicaţii în următoarele arii terapeutice: cardiologie, reumatologie, dermatologie, boli pulmonare cronice (astm), hemofilie.
Începând cu data de 1 martie 2022, alte 8 noi molecule vor putea fi prescrise pacienţilor cu afecţiuni din ariile terapeutice: oncologie - 3 molecule, boli rare - 2 molecule, boli pulmonare cronice - 1 moleculă, neurologie - 1 moleculă, boli digestive - 1 moleculă.
"Creşterea accesului pacienţilor la tratamente inovative prin introducerea de noi molecule în lista de medicamente compensate şi gratuite este şi mai importantă astăzi, în plină pandemie, când afecţiunile cronice cresc vulnerabilitatea pacienţilor în cazul infectării cu noul coronavirus, riscurile acestora de a dezvolta forme severe fiind foarte mari", a declarat Adela Cojan, preşedintele interimar al CNAS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu