EXCLUSIV  Pădurar EXECUTAT în stil mafiot. SINGURA soluţie pentru stoparea defrişării pădurilor din România după marele scandal

Jurnalistul Val Vâlcu vine cu o soluţie alternativă pentru stoparea defrişării pădurilor din România, în contextul în care, astăzi, un bărbat care păzea o pădure a murit, anchetatorii bănuind că acesta şi-a pierdut viaţa într-o confruntare cu hoţii de lemne. 

Alegeri prezidentiale 2024

Subiectul defrişărilor ilegale a fost readus în discuţie astăzi, după ce un pădurar a fost găsit mort, împuşcat, caz în care anchetatorii au ca principală pistă o confruntare cu hoţii de lemne. Val Vâlcu vine cu o soluţie mult mai simplă pentru stoparea acestui fenomen care a făcut ca defrişările de păduri din România să se vadă din satelit. O alternativă la măsurile propuse de activiştii de mediu care cel monitorizare transporturilor de lemn sau sporirea pazei pădurilor. 

"Vorbim de milioane de hectare de pădure, suprafaţă care este imposibil de păzit de către pădurari sau alte forţe, iar chestiunea cu monitorizarea prin GPS a tuturor maşinilor care transportă lemn este la fel de greu de aplicat. O soluţie mai la îndemână ar fi interzicerea exportului de buștean, cherestea și lemn de foc. Pentru că fenomenul defrişărilor din România nu e generat de către cei care iau lemne pentru a se încălzi iarna sau pentru a-şi ridica un şopron, ci de marie companii care taie şi scot din ţară cantităţi enorme de lemn.

Ar fi mult mai uşor să controlezi punctele de frontieră, pentru a urmări dacă se exportă ilegal lemn brut sau cherestea decât să păzeşti milioane de hectare de pădure", susţine Val Vâlcu.

"Principalii opozanţi, cei care aduc mereu argumente cum că nu se poate să interzicem exportul de buştean şi de cherestea sunt tocmai cei care se îmbogăţesc de pe urma exportului de cherestea dar este clar că pădurile României dispar. Exportul de materie primă e un semn de ţară de mâna a treia, iar exportul de lemn ar trebui interzis la fel cum ar trebui oprit exportul celorlalte resurse naturale: cupru, gaze naturale şi altele. De ce să nu exportăm mobilă în loc de cherestea, aparatură şi utilaje în loc de minereuri şi îngrăşăminte chimice în locul exportului de gaze naturale?", se întreabă Val Vâlcu.

"Pe de altă parte, scuza cealaltă, că oamenii din zona montană nu au din ce trăi şi trebuie să se taie păduri şi să se exporte cherestea la fel nu ţine. Dacă nu mai au de muncă la pădure, să vină pe şantierele din zonele urbane, unde e un mare deficit de forţă de muncă: în construcţii, infrastructură", susţine Val Vâlcu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel