Conform unui studiu publicat în Le Monde și realizat de o echipă internațională pentru Nature Climate Change, pădurea amazoniană, până de curând considerată ca unul dintre „plămânii lumii” a emis în ultima perioadă mai mult dioxid de carbon decât a absorbit.
Studiul se concentrează asupra pădurii amazoniene din Brazilia, care reprezintă jumătate din pădurile tropicale din lume, și arată că această pădure a emis în ultimii 9 ani cu 18% mai mult dioxid de carbon decât a produs. Consecințele sunt catastrofice pentru oameni: efectele schimbărilor climatice ar fi mult mai importante, întrucât pădurile absorb între 25 și 30% din gazele cu efect de seră.
Studiul mai precizează că în prezent, celelalte păduri ale lumii compensează pierderile de carbon emise de pădurile amazoniene și că nu toate pădurile amazoniene sunt în această situație, însă avertizează cu privire la evoluția acestora și a factorilor care le influențează în principal evoluția.
Principalii factori care afectează pădurile sunt despădurire dar în special degradarea acestora. Astfel, se arată că principala cauză care a contribuit la în proporție de mai mult de 70% la emiterea gazelor de carbon este degradarea pădurii și nu despădurirea.
Specialiștii avertizează că degradarea, care include tot ceea ce poate afecta pădurea, de la copacii slăbiți sau aflați într-o condiție precară în zonele defrișate, până la moartea acestora legată de incendii locale sau de condițiile aride sau secetoase sunt mult mai periculoase pe termen lung decât defrișarea, care deși importantă nu afectează structura pădurii, permițând degradarea arborilor dar nu distrugerea lor totală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu