Pădurea Amazoniană: ”countdown” până la dispariție? Un studiu prezice dispariția a jumătate din vegetația acesteia până în 2050, potrivit Reuters.
O nouă analiză publicată în revista Nature trage un semnal de alarmă: Pădurea Amazoniană, "plămânul verde" al planetei, se apropie periculos de un punct limită, momentul dincolo de care se va declanșa o transformare ireversibilă ce ar putea duce la dispariția a aproape jumătate din suprafața ei până în 2050.
Studiul, condus de ecologistul Bernardo Flores de la Universitatea Santa Catarina din Brazilia, arată că o combinație de factori - încălzirea globală, seceta extremă, defrișările și incendiile - supun Amazonul unui stres fără precedent. "Regiunea este din ce în ce mai expusă unor presiuni nemaiîntâlnite, cu temperaturi în creștere, secetă severă, defrișări și incendii, chiar și în zonele centrale și îndepărtate ale ecosistemului", avertizează cercetătorii.
Conform estimărilor, între 10% și 47% din pădurea amazoniană actuală va fi afectată de acești factori combinați până în 2050. "Odată ce trecem acest punct de limită, s-ar putea să nu mai putem face nimic", a declarat Flores. "Pădurea va muri inerent".
Foto: Unsplash
Acesta adaugă că este momentul să declarăm o "alertă roșie" pentru Amazon, cea mai mare pădure tropicală din lume. Cu temperaturile în creștere care secătuiesc regiunea de umiditate, pădurea tropicală se transformă treptat în savană sau alte forme de ecosisteme ”degradate”, mai predispuse la incendii. Această transformare marchează o schimbare majoră pentru Amazon, unde majoritatea incendiilor actuale sunt provocate de fermieri sau crescători de animale care își defrișează terenurile. Pe măsură ce terenul se usucă, pot izbucni mai multe incendii forestiere spontan, similare celor din pădurile de pini mai uscate din vestul SUA și Canada.
Pentru analiza lor, cercetătorii au studiat zonele împădurite, luând în considerare atât factorii climatici, cât și cei umani, inclusiv temperaturile și precipitațiile trecute și prognozate, tendințele de construire a drumurilor forestiere și starea de management al terenurilor, precum faptul dacă o pădure este o rezervație sau este întreținută de grupuri indigene. "Intenția noastră a fost să aducem toate piesele puzzle-ului la masă și să încercăm să înțelegem importanța fiecăreia dintre ele pentru imaginea de ansamblu", a explicat Flores.
Studiul reprezintă ultima tentativă de a evalua dacă și când ecosistemul pădurii tropicale s-ar putea schimba, ceea ce ar putea fi un eveniment catastrofal având în vedere rolul crucial al Amazonului în absorbția dioxidului de carbon, principalul gaz responsabil pentru încălzirea globală. Cercetătorii recunosc unele incertitudini în rezultatele proiectate, dar susțin că tendința detaliată în studiu este clară - ecosistemul se apropie de un punct de cotitură.
Pe lângă posibila "savanizare" a pădurii tropicale, cercetătorii menționează alte două rezultate posibile: extinderea pădurii degradate sau creșterea ecosistemelor, dominate de mai specii rezistente la foc. "Aceste căi sunt diferite, dar toate sunt conectate cu pierderea biodiversității", a declarat co-autorul studiului, Marina Hirota de la Universitatea Santa Catarina din Brazilia. Pentru comunitățile indigene sau alții care depind de pădure pentru resurse, aceste schimbări ar însemna un dezastru, a subliniat Hirota. "Dacă trăiești din pădure... nu vei mai avea nimic".
Ministrul Mediului din Brazilia, Marina Silva, a declarat anul trecut că salvarea Amazonului necesită un efort global similar Planului Marshall de după cel de-al Doilea Război Mondial. Noua cercetare "arată cât de aproape este pădurea amazoniană de un punct de un punct critic", a declarat climatologul Carlos Nobre de la Universitatea din Sao Paulo, Brazilia, care nu a fost parte
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu