Pădurile din România, salvate de un sistem informatic de monitorizare

Sistemul online pentru monitorizarea trasabilității lemnului va fi aplicat începând cu data de 8 octombrie și va fi completat cu noul Cod Silvic. Totuși, acesta nu dă siguranța că toate căruțele de lemne vor fi înregistrate la ieșirea din pădure.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Doina Pană, a declarat că sistemul informatic de monitorizare a lemnului va intra în vigoare în data de 8 octombrie. În ciuda faptului că acesta ar trebui să fie fără cusur, situația din teren este alta, după cum a recunoscut însuși ministrul.

”Nu am să-l declar totuși infailibil pentru că, poate, o căruță de lemn de foc se mai poate strecura, în sensul că nu am vrut să îngreunăm problema populației și atunci am prevăzut că ceea ce înseamnă până în 3 metri cubi și e transport cu un atelaj, deci nu auto, să nu intre în sistemul informatic”, a spus Doina Pană.

Mai exact, monitorizarea trasabilităţii lemnului se va face online printr-un sistem bazat pe utilizarea telefoanelor inteligente. Practic, printr-o aplicaţie instalată pe smartphone-urile transportatorilor se va putea urmări drumul lemnului din pădure până la procesatorul final.

Sistemul de monitorizare a drumului lemnului din pădure până la beneficiarul final este unul electronic, construit pe programul informatic SUMAL (Sistemul informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase) şi va intra în "acţiune" chiar de la momentul începerii transportului de masă lemnoasă din exploataţie. Sistemul va ajuta la urmărirea tuturor transporturilor de lemn din pădure şi până la beneficiarul final, pentru combaterea tăierilor ilegale

Citește și: Codul Silvic, deputaţi şi senatori PSD îl modifică substanţial. Opoziţia se revoltă: „Vor RADE TOT” 

Noul Cod Silvic a primit marți aviz favorabil de la Comisia pentru mediu a Camerei Deputaților.

Doina Pană a precizat că noul Cod Silvic este al doilea pilon care sprijină hotărârea de Guvern, care intră în vigoare la 8 octombrie și conform căreia niciun transport de lemn nu mai poate pleca din pădure fără să fie supravegheat în timp real printr-un sistem informatic.

Se termină cu defrișările. Venim prin acest proiect de Cod Silvic să rezolvăm și alte probleme de genul celor în jur de 500.000 de hectare de pădure care, la ora actuală, nu sunt nici administrate.”, a adăugat aceasta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel