Pădurile pot fi tăiate la ras. Cine a propus

Potrivit unui amendament depus la Codul Silvic de 38 de deputați PSD, cine este proprietar de teren silvic poate rade pădurea pentru a-și construi pensiuni sau alte lucrări pentru agrement.

Cine este proprietar de teren forestier ar putea să-și defriseze legal întreaga suprafață de pădure pentru a-șsi construi pensiuni, spații de agrement, baruri, piscine și spa-uri, totul în scop turistic. Potrivit amendamentelor depuse de cei  38 de deputati PSD la Codul Silvic, pădurile vor putea fi incluse în intravilan în aceste condiții și vor putea fi scoase integral din fondul forestier pentru a construi unități turistice, relatează Mediafax.

Semnificativ este faptul că zece dintre ei sunt proprietari de păduri. Deşi au dat cu subsemnatul pentru susţinerea iniţiativei legislative, acum deputaţii bat în retragere. "Eu nu cred că e vreunul nebun care să vrea să taie toată pădurea, noi nu facem legi pentru nebuni", a spus chiar iniţiatorul legii, Cătălin Rădulescu. „Am avut obiecţii la acest amendament de la început, dar va fi modificat în comisie", a precizat şi Ninel Peia. „Vă propun să citesc şi eu textul, să mă uit cu atenţie pe amendamente şi poate purtăm o discuţie în cunoştinţă de cauză", recunoaşte Anghel Stanciu, spunând că nici nu a citit proiectul de lege, ci doar expunerea de motive. Pe de altă parte, iniţiativa pesediştilor nu este susţinută de Ministerul Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii, Doina Pană spunând că regimul silvic va rămâne la fel de strict şi că nu va permite imobiliare în păduri, indiferent de partidul care propune aşa ceva. În replică, Rădulescu o trimite pe Doina Pană în Sahara.

Pădurile pot fi scoase și din fondul forestier

În frunte cu pesedistul Cătălin Rădulescu, 38 de deputaţi vor să dea liber la defrişări pentru proprietarii de păduri în scopul construirii de pensiuni, terenuri de recreere sau agrement, în scop turistic. Potrivit amendamentului propus, nu doar că pădurile vor putea fi incluse în intravilan, ci vor putea fi scoase din fondul forestier naţional până la 100% din suprafaţă.

Citește și: Liberalii propun ca tăierile ilegale de păduri să intre în Legea siguranţei naţionale

„Este interzisă includerea pădurilor în intravilan, cu excepţia pădurilor proprietate privată ale persoanelor fizice sau juridice, care prin planuri urbanistice sunt transformate în structuri de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică, terenuri de recreere sau de agrement", se arată în noua formă a articolului 7, alineatul 4.

În expunerea de motive a proiectului de lege, inițiatorul susține că masura vine pentru încurajarea investițiilor în turismul montan.

"Vrem ca țara asta să devina o țară de interes turistic, că nu suntem nici țară industrială, ca s-a dus dracu industria la noi. Dacă nu suntem nici agrară, nici turistică, vai de capul nostru. Să facem și noi ca francezii, nemții, belgienii, care au construit, nu au pus limita de scoatere din circuitul silvic, cum e acum la noi. Poate vreau să fac un resort, mă duc cu familia și nu vreau să stau o noapte acolo, vreau sa stau o săptămâna ca să cheltuiesc bani acolo", a declarat, pentru gandul.info, Cătălin Rădulescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel